Australijsko pink jezero- kako je nastalo poznato “bubble-gum”jezero?

areal-view-of-lake-hillier-atlas-obscure

Australijsko pink jezero nije jedino jezero na svijetu koje ima roza boju vode – ali je definitivno najzanimljivije i najmisterioznije. A ni to nije sve…

Svi znamo da je Australija riznica jedinstvenih, najčudnijih bijljnih i geoloških fenomena,ali ne plijene svi pažnjom kao poznato jezero Hillier. Poznato jezero Hillier nalazi se na južnoj obali Zapadne Australije na ostrvu Middle. Pronašao ga je britanski istraživač Matthew Flinders u januaru 1802 godnie, sasvim slučajno se popeo na najviši vrh na ostvru i uočio “malo jezero boje ruže”.Ovo jezero na prvi pogled podsjeća na jedan jako ukusni cheese cake od svježih jagoda ili možda vas podsjeti na ukus djetinjstva, odnosno ukus roze žvakače gume – međutim činjenica je skroz suprotna od toga. Jezero Hillier ima jednu od najslanijih voda na svijetu.

lake-hillier-atlas-obscure

 

Australijsko pink jezero Hillier nije jedino jezero na svijetu koje ima roza boju vodu, tu su i poznato susjedno Pink jezero u Murray-Sunset NP u Viktoriji kao i još par rozih jezera u Australiji, i senegalsko jezero Retba.

Međutim, za razliku od jezera Hillier, kod drugih jezera je tačno utvrđen uzrok roza boje vode – prisutnost alge koja jako voli sol- Dunaliel salina i pink bakterije poznate kao halobakterija. Za iste se potvrđuje da se nalaze i u jezeru Hillier ali u ovom slučaju bakterija je ta koja je najviše odgovorna za tako specifičnu boju. Ono po čemu je još ovo jezero specifično je i činjenica da jezero Hillier ne mijenja svoju boju nikada- ono ostaje pink tokom cijele godine, cak i flaširana voda ovog jezera ostaje iste boje, za razliku od drugih navedenih jezera čija boja oscilira, odnosno nestaje, uslijed promjena temperature, pomjeranja oblaka ili drugih vremenskih uslova. Iako sadrži bakterije jezero Hillier nije otrovno, i voda je pogodna i za plivanje. Ipak zbog svoje mističnosti ovo jezero je zatvoreno za kupanje, budući da naučnici još uvijek pokušavaju da saznaju sve o njemu. Jezero se u svom punom sjaju najbolje vidi iz zraka, tako da ako se zadesite u Australiji toplo vam preporučujemo da odete na turu iznad jezera Hillier, oduševit ćete se.

Izvori:
%d blogeri kao ovaj: