Zašto baš odabrati Australiju?

Kada ste konačno odlučili i donijeli odluku da je Australija pravo mjesto za nastavak školovanja, prvi korak koji treba da napravite jeste da pretražite i dobro proučite sve opcije koje ova zemlja ima da ponudi. U moru dobrih univerziteta i studijskih programa, priznajemo, nije uvijek lako snaći se i donijeti pravu odluku. Ali kada je izbor konačno pred vama, ono što slijedi i sve što treba unaprijed da znate o tom novom životnom putu, naći ćete u tekstu ispod.

Obrazovni sistem

Obrazovni sistem Australije razlikuje se od onog na koji smo navikli. Australija nudi više studijskih opcija i više različitih diploma. Jednima će odgovarati kraći studijski programi, tzv. stručni VET programi koji su fokusirani na sticanje praktičnih vještina, dok će drugi željeti visoke akademske studije. Šta god da je vaša namjera, bitno je da u svom izboru pratite podjednako i svoje želje i interesovanja, buduće planove, ali i sadašnje mogućnosti.

U pronalaženju adekvatnog programa obratite pažnju na uslove i pravila obrazovne institucije. Postoje propisi i pravila koja su na nacionalnom nivou ista za sve obrazovne institucije u Australiji, ali svaka od tih institucija ima i svoja posebna pravila koja treba da imate u vidu. Ne zaboravite da u svoje istraživanje uključite i izbor grada i da odaberete onaj koji najviše odgovara vašim potrebama i interesovanjima.

Nakon izbora odgovarajućih studija, vaš drugi korak treba da bude upis. Napominjemo da su naše diplome priznate u Australiji i da nije potrebna njihova nostrifikacija. Još jedna pogodnost je i ta što australijski univerziteti nemaju prijemni ispit, a od testova u obavezi ste da polažete jedino neki od međunarodno priznatih testova za engleski jezik.

Školarina za studije u Australiji je značajno manja u poređenju sa Velikom Britanijom i SAD-om, prilikom upisa plaća se samo prvi semestar. Pored toga većina škola ima i dostupne stipendije koje su vam na raspolaganju. Akademska godina u Australiji traje od kraja februara do sredine novembra. Upisni rokovi su uglavnom u februaru i julu (pred početak prvog i drugog semestra), dok manji broj univerziteta nudi upisni rok i u novembru.

Viza

Za sve studijske programe koji traju duže od tri mjeseca potrebna je studentska viza . Uz turističku vizu u Australiji možete pohađati jedino tromjesečni studijski program koliko vam turistička viza dozvoljava. AKo pak želite na konkretne studijske programe treba vam studentska viza i upis na univerzitet je jedan od uslova za apliciranje za studentsku vizu, a da biste bezbjedno boravili u Australiji, uz vizu je potrebno da imate i zdravstveno osiguranje. Jako je važno da sa procesom vizne aplikacije započnete što prije kako bi na vrijeme stigli da pripremite sve što je potrebno pred put, a to obuhvata izbor univerziteta i studijskog programa, upis i apliciranje za studentsku vizu, pri čemu vam veliku pomoć može pružiti agencija za obrazovanje i proces studentskih viza.

S obzirom da ste se odlučili na veoma bitan korak u svom životu koju uz to nije nimalo jeftin, agencija koju birate mora biti pouzdana i sigurna. Agenti i savjetnici moraju biti profesionalni, odgovorni i detaljni od početak do kraja procedure.

Agencija Bridge Blue Global i agentica Danja Bajtarević vam mogu ponuditi BESPLATNO savetovanje, procjenu profila, upis na studije i procesuiranje vize. Agencija ima potpisanu saradnju sa više od 400 obrazovnih institucija u Australiji. U posljednjih 16 godina svoga rada diljem svijeta kao jedina agencija sa matičnom kancelarijom u Australiji, upisali su veliki broj zadovoljnih studenata iz cijelog regiona. A imaju svoja predstavništva i u zemljama Balkana uključujući Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Crnu Goru.

Kada sletite u Australiju primjetit ćete da je u njoj, zaista, sve “naopačke”. Biće vam potrebno malo vremena da se adaptirate na novu klimu, drugu vremensku zonu i obrnuta sezonska doba. Ljeto u ovoj zemlji traje od decembra do februara, a zimski mjeseci su juni, juli i avgust, pa prilikom putovanja imajte to u vidu.

Što se tiče funkcionisanja svih bitnih parametara jednog grada, vidjet ćete da od trenutka kada kročite u Australiju, sve funkcioniše besprijekorno i da su gradovi u Australiji veoma razvijeni, sigurni i laki za snalaženje.

Sistem studija

I ovaj dio studiranja u Australiji se razlikuje od onog na koji smo ovdje navikli. A drugačije je sve: i atmosfera na predavanjima i odnos između studenata i profesora i način polaganja ispita. Ne očekujte knjigu iz koje ćete spremati ispit i učiti sve napamet. Od vas će se tražiti sloboda u istraživanju, mišljenju i rješavanju konkretnih (uglavnom pismenih) testova i zadataka. Ispiti su transparentni, a ocjenjivanje veoma objektivno.

Rad na studentskoj vizi

Možda ćete u toku studija poželjeti da se zaposlite i tako dopunite svoj budžet ili olakšate plaćanje školarine. Ništa neobično, jer u Australiji skoro svaki student radi. Studentska viza vam omogućuje da radite do 20 sati sedmično dok traju semestri, a tokom raspusta možete raditi neograničeno. Šta god da studirate očekujte i dosta prakse, a programi u oblasti industrije mogu vam ponuditi i plaćene prakse s kojima možete otplaćivati svoje studije.

Sigurno se pitate, a šta je sa slobodnim vremenom? Ima ga dovoljno. Sistem australijskih studija funkcioniše tako da studenti imaju vremena i za učenje i za rad i za druženje i slobodne aktivnosti.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: