Da li ste razmišljali o VET studijima?

Završili ste fakultet i imate u planu da nastavite studije dalje, ali niste sigurni za koju opciju da se odlučite ?

Prije svega bitno je znati koje opcije studiranja postoje, koje su prednosti i koji je cilj vašeg daljeg obrazovanja, da li je to dalje akademsko usavršavanje ili sticanje konkretnih i upotrebljivih vještina koje možete direktno primjeniti u poslu.

Dvije popularne opcije studiranja za studente koji imaju završen fakultet su master studije i VET (Vocational and Education Training) programi.

Koje su osnovne razlike između ovih opcija?

Osnovna razlika između Master studija i VET programa je stepen obrazovanja koji se stiče. Master studije su studije visokog obrazovanja koje po stepenu obrazovanja dolaze nakon završenih osnovnih studija. Dok se VET studije po skali obrazovanja nalaze između srednje škole i osnovnih studija, što ih čini sličnim našim višim školama.


Master programi, kao programi visokog obrazovanja imaju fokus na teorijsko znanje i akademsko usavršavanje i unapređivanje znanja i vještina stečenih na osnovnim studijma. Sa druge strane, VET programi su više fokusirani na sticanje specijalizovanog i usmjerenog znanja, kao i sticanje konkretnih i upotrebljivih vještina koje se mogu primjeniti na radnom mestu. Iz tog razloga VET studije često predstvaljaju opciju za koju se odluče studenti koji imaju stečeno visoko obrazovanje, pa čak i master studije.


Master studije u Australiji mogu trajati jednu, jednu i po do dvije godine. Kod stručnih studija, situacija je malo drugačija i flesibilnija. Programi mogu trajati od 6 mjeseci do dvije i po godine. U okviru VET studija postoje 3 nivoa (Certificate I-IV, Diploma i Advanced diploma) koji se mogu kombinovati i na taj način produžiti ukupno trajanje studija.


Prvi uslov za upis na ove opcije je povezan sa stepenom obrazovanja: za master studije potrebno je da imate završene osnovne studija, dok je za upis na VET potrebno završeno srednje obrazovanje.

Drugi uslov je znanje engleskog jezika. Za obje opcije je potrebno da imate položen međunarodno priznati test engleskog jezika, za master programe se uglavnom traži ocjena 6.5 na IELTS testu, dok se za stručne studije traži ocjena 5.5. Prijemni ispit ne postoji ni za jednu od opcija za studiranje u Australiji.

Prednost obje opcije je to što ukoliko ne ostvarite dovoljnu ocjenu na testu, imate mogućnost da napravite paket studija, odnosno da slušate određeni broj sedmica kursa engleskog jezika prije samog programa.


Sa Master studijama stiče se viši stepen obrazovanja što je značajno ukoliko želite da nastavite dalje obrazovanje ili je to uslov za karijeru koju želite da gradite.
Master studije u trajanju od dvije godine vam daju mogućnost da aplicirate za Temporary Graduate vizu sa kojom možete da ostanete još 2 (ili 3 ukoliko studirate u regionalnoj Australiji) godine u Australiji i radite puno radno vrijeme.
Prednost Master studija se vidi i ukoliko na studentsku vizu idete sa partnerom. Kod ove opcije studiranja partner dobija pravo da radi puno radno vrijeme, dok student radi pola radnog vremena.
U Australiji se za Master studije nude stipendije u visini od 20 do 30% školarine, pa mogu predstavljati značajnu finansijsku olakšicu.

Prednost VET studija u odnosu na master studije je to što vas ovo obrazovanje priprema za konkretan posao, pruža znanja i vještine koje poslodavci traže i na taj način ste spremni za karijeru.
VET studije su znatno jeftinije od master studija. Godišnja školarina se kreće od 6.500 AUD na gore, dok se kod master studija godišnje školarine kreću od 20.000AUD.
Plaćanje školarine je takođe fleksibilnije na VET studijama, dok se master studije plaćaju na 2-3 rate, na VET studijama je često moguće plaćanje u više rata.
Fleksibilnost VET studija se ogleda i u upisnim rokovima. Dok za master studije postoje 2 glavna roka (februar i juli) i treći (novembar) koji se ne nudi na svim institucijama, za upis na VET studije na privatnim institucijama se nudi četiri ili više rokova godišnje.

Očigledno je da svaka opcija studiranja ima svoje karakteristike i prednosti. Prilikom odabira studija bitno je postaviti prioritete i znati koji je krajnji cilj koji želite da postignete i u skladu sa tim doneti odluku.

U svakom slučaju za koju god opcije se odlučite, nema sumnje da ćete steći kvalitetno i priznato obrazovanje sa kojim ćete biti u prilici da ispunite svoje ciljeve i napredujete u životu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: