PURNULULU NATIONAL PARK WESTERN AUSTRALIA

purnupull

Nacionalni park Purnululu je nacionalni park koji se nalazi na visoravni Kimberly,  Zapadna Australija,  a najbliži gradovi su mu Kununurra na sjeveru i Halls Creek na jugu.  Površina parka iznosi od 23.972 km², a prosječna nadmorska visini iznosi i do 578 metara. U ovom parku smještene su planine Bungle Bungle koje se sastoje od kvarcnih sedimentnih stijena iz Devona (prije oko 375 do 350 milijuna godina) koje su domoroci Kija zvali Purnululu(“pješčenjak” ili “plast sijena”), po čemu je park i dobio ime. Karakteristične zaobljene kule od kamena izrađene su od pješčenjaka i konglomerata oblikovanih oborinama tijekom milijuna godina.

Trebat će vam visoko 4WD zračenje za 52-kilometarsko okretanje, neravnu cestu od autoceste do centra za posjetitelje u blizini križanja Three Ways; dopustite 2½ sata. Postoji pet dubokih potoka, a skretanje je 53 km južno od Warmuna.

Više od 3000 četvornih kilometara drevne zemlje sadrži široku lepezu divljači, uključujući više od 130 vrsta ptica.

Nacionalni park Purnululu je osnovan 1987. godine, a 2003. godine je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: