Stijene 12 apostola (The Twelve Apostles)

Nedaleko od obala južne Viktorije, u blizini Port Kembela, iz okeana se uzdižu kamena ostrvca različitih oblika. Riječ je o stijenama krečnjačkog porijekla starosti 26 miliona godina, kad se čitavo ovo područje nalazilo pod morem. Milioni sićušnih kostura uginulih morskih životinja, bogatih kalcijumom, nataložilo se na morskom dnu. Od njih je vremenom, iznad meke gline, nastao sloj krečnjaka debeo 260 m. Grebeni se ovde izdižu do 70 metara visine, a najviši “apostol” je visok 45 m. Neka izgledaju kao klinovi, neka kao hridi, pećine, dimnjaci ili lukovi.

Izvorno su ove stijenske formacije bile poznate kao krmača i njeni prasići, ali su 1950. godine preimenovane. One se protežu duž 32 km obale (pored Great Ocean Road) i predstavljaju popularno turističko odredište.

Najbolje vrijeme za posjete je zalazak sunca, ne samo za optimalne fotografske mogućnosti i za pobjedu u turističkim autobusima, nego i za gledanje malih pingvina koji se vraćaju na obalu. Opažanja se razlikuju, ali pingvini obično stižu 20 do 40 minuta nakon zalaska sunca. Vidjet ćete ih na udaljenosti od oko 60 metara, tako da ćete trebati dalekozor, koji se može posuditi u Centru za posjetitelje Port Campbell.

I pored naziva “12 Apostola”, njih je u stvari samo 7 (2005. i 2009. godine došlo je do urušavanja dva grebena). Ove jedinstvene stijene godišnje posjeti oko dva miliona turista.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: