FREYCINET NATIONAL PARK

download (14)

Nacionalni park Freycinet je dom dramatičnim ružičastim granitnim vrhovima, skrovitim uvalama, bijelim pješčanim plažama i obilju ptičjeg svijeta. Park je dobio ime po francuskom navigatoru Louisu de Freycinetu i proglašen 1916. godine, čineći ga (zajedno s njivom) najstariji nacionalni park. Smješten je na prekrasnoj istočnoj obali Tasmanije i zauzima najveći dio poluotoka Freycinet. Gleda na Tasmansko more sa istočne strane i natrag prema Tasmanskoj obali sa zapada.

Park je prepun prirodnih bogatstava, uključujući i ružičaste granitne vrhove Hazards Rangea koji dominiraju poluotokom i kultnim zalivom Wineglass. Kratka šetnja do Wineglass Bay vidikovca je pomalo iscrpljena, ali se isplati za jednu od Tasmanijevih najfotografiranijih pogleda.

Šetnje ovdje su briljantne i pogodne su za sve sposobnosti i koje vode do skrovitih uvala, čistih plaža i laguna punjenih pticama. Za odličan poludnevni trek, nastavite dalje od vidikovca Wineglass Bay do prekrasne, savršeno zakrivljene plaže i natrag do ulaza u park preko Hazards Range-a za zadivljujući pogled na Great Oyster Bay i obalu koja okružuje uspavano primorsko selo Swansea. Opasnosti izgledaju najbolje na izlazu i zalasku sunca kada su ružičasti granit svijertliu i blistavi. Za duže putovanje, idite na cijelu dužinu poluotoka Freycinet na minimalno dva dana hoda, uzimajući u udaljenijim mjestima kao što su Cooks Beach i Bryans Beach. Budite spremni s vodom i zalihama i odvojite vrijeme za još duži boravak u ovom prekrasnom dijelu Tasmanije. A ako želite da vidite više parka, ali je vaše vrijeme ograničeno, ili želite samo da putujete u stilu, zašto ne biste krenuli na krstarenje i iskusili zadivljujući pejzaž parka i bogatu divljač.

Prekrasne plaže i netaknute vode okružuju park i možete uživati ​​u plivanje i vožnji kajakom, a ronjenje i snorkeling nagrađeni su podvodnim pogledom na bogat morski život. U parku se nalazi mnoštvo divljih životinja – crni kakadui, žute pletenice, mediterani i Bennettovi bedabini, koji lupaju između grmlja, a vi možete uhvatiti blještave morske orlove, delfine ili čak kitove.

Tu je i centar za posjetioce, prodavnica i pozorište na otvorenom u ulazu u park sa električnim roštiljem, stolovima za piknik, vodom i toaletima u parku.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: