RUŽIČASTO JEZERO – JEZERO HILLER

Ponedjeljak, vrijeme kad vam donosimo neke zanimljivosti o Australiji. Google, Instagram, Facebook, Youtube gdje god da tražimo nešto o Australiji uvijek se pojavi neka zanimljivost. Tako je danas Instagram stranica “australia” izbacila video o ružičastom jezeru, te smo se dali u istraživanje istog.

Ružičasto jezero, jezero Hiller je slano jezero na otoku Middle u otočju Recherche, u Zapadnoj Australiji. Prvi zapis o ružičastom jezeru potječe iz 1802. kada se britanski pomorac i hidrograf Matthew Flinders usidrio kod otoka na svom putu za Sydney. Ni danas nije točno poznato čemu jezero Hillier duguje svoju jedinstvenu ružičastu boju. Godine 1950. skupina znanstvenika istraživala je uzroke boje jezera, no uzorci jezerske vode nisu sadržavali tragove algi, koje inače najčešće daju boju vodi. Za razliku od drugih ružičastih jezera koje mijenjaju boju u skladu s promjenama temperture, jezero Hiller je ružičasto cijelu godinu. Boja jezera je trajna, što znači da ostaje ružičasta čak i kada se spremi u neku posudu.

Jezero je dugo 600 metara, okruženo je šumom eukaliptusa i čajevca,a od oceana ga dijeli usko područje pješčanih dina. rozo-jezero-1

Popularno je  turističko odredište, a često se organizuju letovi avionom iznad jezera, kako bi se ovaj prekrasni dio prirode mogao vidjeti u cjelosti. A kako se jezero koristi u istraživačke svrhe, kupanje nije baš učestalo.

U kratkom videu pogledajte ljepotu ovog jezera, njegovu prelijepu ružičastu boju i uživajte.

Izvor: Youtube

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: