KENGUR RODŽER

Kengur predstavlja simbol Australije, nalazi se na grbu Australije, novčanicama te kao znak za mnoge organizacije. Oni su endemski rod jer i žive samo na prostoru Australije.

Koliko su značajni kao vrsta životinja u Australiji pokazuje vijest o Kenguru Rodžeru, koje je preminuo prije par dana. Vijest o njegovoj smrti prenijeli su mnogi mediji, jer je 2015.godine ovaj kengur postao pravi hit na internetu. Snimak gdje on lomi metalnu kantu postao je prava senzacija i od tada su mnogi pratili kengura Rodžera.

Kengur je doveden u prihvatilište za kengure u Alis Springsu poslije smrti njegove majke, koja je stradala kada je izletjela na autoput. „Bio je beba kada sam ga spasio iz majčine torbe, nakon što je ona poginula na autoputu”, rekao je za BBC Kris „Brolga” Barns, koji je osnovao prihvatilište kako bi odgajio Rodžera.kengur-3

Izrastao je u džinovskog kengura te je bio je visok preko dva metra i težak 89 kilograma.

3625480_kengur-t

Rodžer, koji je imao nekoliko ženki, rano je ispoljio svoj razmetljivi duh i bokserski talenat. Pod stare dane se smirio, a u posljednje vrijeme bolovao je od artritisa, a oslabio mu je i vid.

Rodžer je umro u 12.godini svog života i bit će sahranjen u parku u kome je i živio. Njegova posljednja fotografija i video objavljeni su na instagram profilu “thekangaroosancutary” :48363462_501596720350076_5335386281226534912_n

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: