Ljeto u Australiji

Dok na sjevernom dijelu Zemljine hemisfere vlada zima i niske temperature i građani se pripremaju za dugu zimu, Australija se priprema za još jedno toplo i pakleno ljeto. Ljeto u Australiji počinje prvog decembra, a završava 28. februara.

U protekloj godini u mnogim gradovima zabilježene su mnoge klimatske promjene koje se nisu desile u Australiji dugi niz godina. Bilo je pakleno i toplo i temperature su dostizale preko 40 stepeni Celzijusa.

U Sidneju, 2017/2018. godine tokom tri mjeseca ljeta  – decembru, januaru i februaru, 205 puta je oboren toplotni rekord. U mjesecu januaru temperature su se kretale od 30 do 35 stepena Celzijusa, što je najviše za januar od početka mjerenja temperatura u Australiji 1858. godine.

U Brisebaneu u mjesecu januaru prosječna temperatura iznosila je 27,2 stepena, što je rekord koji je ranije zabilježen 2004. (25,4 stepena).

Temperatura u Adelaidi 25. decembra 2017.godine iznosile je 41,3 stepena Celzijusa, što je rekord u posljednjih 70 godina.

U saveznoj državi Novi Južni Vels bile su za 2,5 stepena više nego inače te je u gradu More 54 dana uzastopno temperatura bila viša od 35 stepeni Celzijusa, što je rekord za tu državu.

Na istoku zemlje u 50 gradova temperature zraka su bile iznad 35 stepeni, a zabilježeno je više od 100 šumskih požara.

Iako su temperature ljeti visoke, to nije razlog da stanovnici Australije ne posjete svoje najljepše plaže i uživaju u čarima ljeta. Australija je bogata velikim brojem egzotičnih plaža, a mnoge se svrstavaju u top destinacije svijeta. Neke od naljepših plaža su: Whitehaven Beach; Whitsunday Island; Byron Bay Beach, Northern New South Wales; Noosa Main Beach, Sunshine Coast; Burleigh Heads Beach, Gold Coast; Cable Beach, Broome, Western Australia.

A zašto ne bi uživali i vi? Zašto ne spakovati kofere i pobjeći od hladne zime i uživati u ljepotama Australije uz toplo ljeto i egzotične plaže. Par slika koje će vam sigurno izmamiti osmijeh i stvoriti želju za čistim zrakom. Dovoljno je pogledati kroz prozor a zatim na slike na vašim računarima i zapitati se gdje bi željeli da budete sada.

VIDEO: Instagram profil “australia”

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: