ŠTA AUSTRALSKI POSLODAVAC TRAŽI OD SVOG RADNIKA?

images

Mnogi studenti dolaze u Australiju sa prethodnim iskustvom i znanjem, međutim iz potrebe za poslom počinju sa radom na bilo kakvim poslovima. Kao internacionalni student, ne morate se zadovoljiti sa poslom koji vas ne čini sretnim. Iako je konkurencija velika, mnogo studenata dobije posao u cijenjenim kompanijama, posebno ako su spremni da počnu od početka odnosno od nekih nižih pozicija. Nemojte da vas bude strah ili da oklijevate da se prijavljujete na rayne pozicije, upornost je ključni faktor dobijanja posla. Na samo prijavljivanje gledajte kao da ništa ne gubite, nego samo vježbate svoje prezentiranje na intervjuu, a vježba dovodi do savršenstva. Mi vam donosimo listu stvari koje poslodavac traži kao poželjne kod svog uposlenika.

  1. RAZNOLIKOST – Većina poslodavaca neće gledati samo vaše akademske uspjehe i rezultate. Ne poričemo prednost dobrih ocjena, međutim poslodavac želi da bude impresioniran drugim aktivnosti kao što su putovanja, radna ili volonterska iskustva u raznim organizacijama ili projektima, vašim sportskim uspjesima i sličnim iskustvima.
  2. DOBRE KOMUNIKACIJSKE VJEŠTINE (VAŠU DRUŠTVENOST) – 88% poslodavaca kaže da koristi intervju za ispitivanje vašeg ponašanja, vašeg stava i spremnosti na komunikaciju. Poslodavcu je zaista bitno kakav utisak odajete kao osoba i održavanje kontakta očima. Sasvim je razumljivo da ćete na prvom intervjuu biti nervoni međutim poslodavci žele da ih predstavlja osoba koja je samouvjerena u svoje sposobnosti, tako da vam savjetujemo da mislite na svoj stav i držanje tijela.
  3. DA LI STE TIMSKI IGRAČ? – Kandidati koji imaju dobru komunikaciju i koji mogu da se snađu u timskom radu i okruženju su poželjniji radnici. Ako pokažete da dobro komunicirate, ako ste toleranta osoba koja voli da iznese svoje ideje i ponaša se odgovorno čak i kada radi u timu, onda nema poslodavca koji vam ne bi ponudio posao. Ako ste bili član neke organizacije, kluba, tima pohvalite se vašem poslodavcu, sigurno će vam dati prednost nad ostalim kandidatima.
  4. MOTIVACIJA – Poslodavac želi da vidi da ste zaista zainteresovani za rad posla na koji se prijavljujete i za kompaniju u koju ste došli. Tako da istražite sve o kompaniju u kojoj se prijavljujete za posao i budite izričiti oko toga zbog čega baš želite raditi u toj kompaniji. Naravno, nemojte djelovati previše uštogljeno i iscenirano.
  5. ŽELJA I KREATIVNOST – Pokažite poslodavcu da imate želju za poslom za koji se prijavljujete i ne plašite se da budete kreativni, slobodno pokažite poslodavcu da znate kreativno razmišljati i rješavati brzo probleme.
  6. VOĐENJE TIMA I KRITIČNO RAZMIŠLJANJE – Sposobnost da preuzmete vodstvo i riješite brzo i efikasno probleme nastale u radu su vještine koje australski poslodavci posebno cijene. Pokažite da imate svoje mišljenje, da možete da sagledate stvari iz više uglova prije nego donesete finalnu odluku i da ste sposobni da mislite svojom glavom.
  7. DIGITALNA PISMENOST – Skoro svaki posao zavisi u nekom aspektu od tehnologije, i poslodavac želi da zna da ste i u tom smjeru pismeni i spremni za rad. Digitalna pismenost podrazumijeva da znate odlično i brzo korespondirati putem elektronske pošte, da znate raditi u svim word programima te obrađivati tekst, da ste dobri sa znanje rada u excelu i da se dobro snalazite sa socijalnim medijima.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: