ŽELIMO OBIĆI URULU!

Uluru_Australia(1)

Uluru je najpoznatije australsko nacionalno obilježje. Ovaj drevni monolit je impresivan i zadivit će vas čim ga prvi put ugledate. Ovaj mistični “kamen” ili kameno brdo, smješten je u južnom dijelu Sjevernog teritorija, 450 kilometara jugozapadno od Alice Springsa u Australiji. Uluru je po sastavu sačinjen od crvenog pješčenjaka, proteže su dužinom od 9,4 kilometra a ima visinu od čak 240 metara.

Uluru je poznatniji pod imenom Ayers Rock, a ime mu je dao William Gosse 1873. godine po Sir Henryju Ayersu. Uluru je naziv koje kameno brdo nosi još od Aboridžina i to je i njegov zvanični naziv. Proces stvaranja Ulurua trajao je nekih 600 miliona godina, a sami Aboridžini su nastanjeni na teritoriji Australije zadnjih 10 000 hiljada godina. Nekada se Urulu nalazio ispod vode, a sada je 240 metera iznad tla. Ono što je još više fascinirajuča činjenica je da preostala dužina Ulurua ispod zemlje iznosi 2,5 kilometara.

Uluru se proteže tačno zapadno od Simpson pustinje, nedaleko od Red Centra u Australiji i 463 kilometra uz put. Suprotno općeprihvaćenog mišljenja, Uluru nije najveći monolit na svijetu, Mont Augustus u Zapadnoj Australiji drži tu titulu.

Površina Ulurua je prekrivena dolinama, mostovima, špiljama, i raznim drugim čudnim oblicima koji su proizvod erozije koja se dešavala tokom miliona godina. Oksidacija površine tla Ulurua mu daje posebnu boju. Također, na njegov izgled utiče i samo kretanje sunca. U zoru Uluru ima narandžasti sjaj koji preuzima od izlazećeg sunca. U rano jutro sjene mu daju tamniju, bakreniju boju. U suton se pretvara u nešto što svojim izgledom najviše podsjeća na komad užarenog uglja.

Kata Tuja ili Olge, su monolit u blizini koji potiče iz istog vremenskog perioda. Naučnici kažu da su Uluru i Olge ustvari u prošlosti činili jedan monolit ali su se kroz vrijeme razdvojili. Sada pripadaju Uluru-Kata Tuja Nacionalno parku koji datira iz 1950 pod nazivom Ayers Rock- Mount Olga Nacionalni park ali je 1995 godine dobio naziv koji i sada nosi.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: