Kako preživjeti 22 sata leta do Australije?P.S Let je ugodniji nego što i zamišljate :)

Znam, samo kada i čujete da trebate u avionu da provedete 22 sata, pomislite “O Bože , zašto mi to treba” , ali vjerujte mi Australija je toga vrijedna.

Pogled na Sarajevo iz ptičje perspektive:

 

Opcija koja vam se nudi za odlazak iz Sarajeva jeste preko Qatar airlinesa, kao najpovoljnija i najkorištenija za odlazak u Australiju. Letovi iz Sarajeva su čak i jeftiniji u odnosu na Beograd i Zagreb, tako da imate i sreće što vam je sve tako blizu i povoljno. Linija iz Sarajeva leti za Dohu, u Dohi od prilike imate sat do sat i po presjedanja na direktni let za Sydney.

Ako se brinete  šta ćete raditi u tom vremenu između letova – ne brinite se, dok pređete čitav međunarodni aerodrom Hamad, pronađete vrata za ulaz na vaš let te prođete kroz sve sigurnosne pretrage, vrijeme će jako brzo proći.

Želim da istaknem da su oba leta jako ugodna te da je osoblje jako stručno, i zaista to govorim samo iz perspektive putnika – ne radim za Qatar airlines :)! Čim uđete na let, služe vam prvi obrok. Možete da birate jedno od tri ponuđena jela. Svako jelo uključuje glavno jelo i dezert, te vodu i piće po želji. Često uz to dobijete i kroasan, voćni jogurt ili zdjelicu voća. Piće možete da tražite tokom cijelog leta i možete da birate razne vrste pića od vode, raznih prirodnih sokova, svih gaziranih sokova, milkšejkova, čaja, kafe do različitih alkoholnih pića. Također, uvijek možete da tražite i da vam još donesu hrane ukoliko vam prvobitna porcija nije bila dovoljno, ali dobit ćete i više nego dovoljno hrane. Hrana je poprilično ukusna, i raznolika. Možda će vas iznenaditi pojedina jela koja sadrže orijentalne začine, ako niste baš ljubitelji začinjene hrane posavjetujte se sa ljubaznim stjuardesama oko preporuke jela. Let iz Sarajeva do Dohe traje nekih 5 do 6 sati. Svako sjedište, odnosno svaki putnik ima ispred sebe TV sa ekranom na dodir i slušalicama. Možete sebi da birate da gledate razne najnovije sezone popularnih TV serija, najnovije filmove, stand up komičare, da slušate muziku, igrate igrice itd. Let će vam jako brzo proći jer ćete imati čime da zaokupite pažnju.

Kada se već udobno smjestite:

 

Kada sletite u Dohu, po izlazsku iz aviona ulazite u autobus koji vas čeka odmah na izlazu iz aviona i prebacuje vas na glavni ulaz za transfere na Hamadu. Nemojte se brinuti oko snalaženja na aerodromu čak i ako putujete sami, kao što sam i ja. Sve je jako dobro obilježeno i trebate samo da slijedite znakove. Također, vidjet ćete osoblje na svakom koraku koje je jako ljubazno i spremno da vam pomogne. Kada pronađete svoja vrata za ulazak na sljedeći let, slijedite upute do vrata, a u putu ćete proći kroz sigurnosne pretrage. U naredni avion nećete smjeti prenijeti bilo kakvu tečnost te vam toplo savjetujem da ništa i ne nosite, osim ako niste kupili vodu ili tečnost bilo koju na aerodromu u duty free shopu. Ali, ukoliko planirate da nosite nešto mimo toga, savjetujem vam da preskočite to, jer vam zaista neće trebati pored svega onoga što vam se nudi na letu od raznih pića i hrane. Kada uđete na let za Sydney, nemojte da se iznenadite veličinom aviona. Avioni najčešće su dužine od 80 metera i širine od 15 metara. Jednom riječju OGROMNI SU! Često imaju i dva sprata, odnosno upper deck. Ljubazno osoblje je mnogobrojno, i spremno da vam bude na usluzi sa osmjehon narednih 15 sati leta. Svaki putnik, kao i na prethodnom letu, dobit će svoj jastuk, deku, masku za spavanje, te zapakovanu četkicu za zube, zubnu pastu, labelo i čarape. Vaše je da se udobno smjestite i naštimate omiljeni film. Po istom principu služe vam jelo po odabiru čim se ugodno smjestite. U toku leta dobit ćete još 3 obroka, brunch – odnosno takozvani obrok izmedu doručka i ručka, te grickalice uz gledanje filmova. Sjedište možete da spustite i  ležeći položaj a da ne smetate putniku iza sebe. Kada poželite da protegnete noge slobodno ustanite i prošetajte po avionu, to je sasvim normalno i nemojte se osjećati neugodno, vidjet ćete mnoge putnike da to isto rade. Ako niko da vas sjedi slobodno se ispuržite i na preostala slobodna sjedišta. U avionu možete da hodate i u čarapama koje ste dobili na letu, i korištenje wca nije nimalo neugodno. Imate u wcu veliko ogledalo, umivaonik i wc solju koja malo čudnije radi u zraku nego na čvrstom tlu – naime radi na principu vakuma, pa ako prvi put letite avionom bit će vam jako zanimljivo prvi put kada “pustite vodu” 🙂

Let od 15 sati prođe jako brže nego što mislite, baš zato jer se aviokompanija potrudila svojski da vam omogući što prijatniji let. Ja imam samo riječi hvale za Qatar airlines i svima bih preporučila korištenje nikovih usluga – moji letovi su bili jako ugodni.

Pogled na Dohu:

 

Nemojte se iznenaditi temperaturi u toku leta. Moguće je da će vam biti potrebna još jedna deka ukoliko ste više osjetljivi na hladnoću, kao što sam ja. Temperatura zraka vani padne na -57 stepeni, tako da i u avionu bude hladnije. Takoder uključena je konstantno ventilacija kako bi svi putnici tokom leta imali svježi zrak. Ako ste kao i ja jedan od rijetkih putnika koji osjete da je malo hladno, slobodno zatražite jos jednu deku i riješen problem.

Kada već budete blizu Sydney Kingsford Smith International aerodroma, dobit ćete declaration card to enter Australia. Ovo je kartica na kojoj možete da prijavite sve što unosite u Australiju. Ukoliko imate 2250 ml alkohola, ne morate da prijavite alkohol. Sve više od toga prijavljujete. Također ukoliko imate neke začine, hranu životinjskog porijekla itd, sve to prijavljujete. Toplo vam preporučujem da za stvari za koje niste sigurni označite odgovor da, jer ukoliko je nešto bezopasno jako brzo ćete proći takozvanu karantenu, a ukoliko nešto ne prijavite a čak i ne bude opasno možete zbog neprijavljivanja da dobijete kaznu od 250 dolara. Čokoladu ne morate prijavljivati. Primjer kartice izgleda ovako:

Declaration-Form

Kada dođete na aerodrom, opet slijedite upute. Također ljubazno osoblje je spremno da vam pomogne šta god budete trebali. Na pregled dajete vaš pasoš, te idete dalje na traku i čekate vaš prtljag.

Na samom aerodromu možete da kupite sim karticu i novi broj, sa mobilnim internetom. Sami sebi kreirate paket, i uopšte paketi nisu skupi. Možete da uzmete od 10 dolara pa naviše. Samo se postarajte prije dolaska u Australiju da vaš telefonski provajder je otključao vaš telefon za korištenje i drugih mobilnih mreža.

I naravno, prije samog slijetanja uživajte u predivnom pogledu na australsku obalu, plaže i predivni Pacifički okean. Bitno je da znate da za vrijeme polijetanja i spuštanja podignete sjedište i svežete vaš pojas, na šta će vas svakako i upozoriti ljubazne stjuardese. Također, ne plašite se turbulencija. Turbulencije najčešće imaju jaku sličnost svakodnevnoj vožnji po bosanskohercegovačkim putevima tako da vam neće biti ništa neobično 🙂 – samo što dosta kraće traju. I uživajte u još jednoj avantuari koja vam predstoji. Kada jednom vidite prelijepu Australiju, sigurna sam da nikada neće poželiti ni da odete, ali o tome u nekom narednom postu 🙂

Pogled na prelijepi sunčani Sydney:

sydey

One thought on “Kako preživjeti 22 sata leta do Australije?P.S Let je ugodniji nego što i zamišljate :)”

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: