GDJE SU NAJLJEPŠI IZLASCI SUNCA?

Stanovnici sjeverne hemisfere u proljeće se neobično raduju suncu. Posebno kada je, kao ove godine, zima bila neobično duga, tmurna i hladna.

U čast dužim sunčanim danima pogledajte koja se mjesta, po preporuci poznatih svjetskih turističkih vodiča, ističu po nekim od najljepših izlazaka sunca na svijetu.

Uluru, Australija

Najveće čudo prirode u središnjoj Australiji najljepše je kada sunce izlazi u njegovoj pozadini. Iako ćete zbog tog prizora morati spavati u australskoj pustinji i jako rano ustati. No kada nebo počne mijenjati boje od crne do ljubičaste, zelene, žute i plave, osvjetljavajući crvenu stijenu blještavom svjetlošću, shvatit ćete da se sve isplatilo.

Kilimandžaro, Tanzanija

Penjanje Kilimandžarom svakom je putniku avanturistu na listi stvari koje kad tak obavezno mora napraviti. Tim više što uz nevjerojatan uspon dolazi i jedan od najboljih izlazaka sunca koji možete vidjeti. Osim što je najviša u Africi ova je planina sa 4.600 metara od podnožja najviša samostojeće uzvisina na svijetu s koje se pruža jedinstveni pogled. Posebo kada se sunce diže iznad njenih obronaka.

Sinaj, Egipat

Prvo prisjećanje na povijest – Židovi, kršćani i muslimani podjednako vjeruju da je Mojsije primio 10 zapovijedi na planini Sinaj. Barem tako piše u Tori, Bibliji i Kur'anu. No, ovo važno vjersko mjesto privlači i putnike koji uz pješačenje u vjerske svrhe žele pogledati i jedan od najinspirativnijih izlazaka sunca na svijetu.

U videu pogledajte mali djelić najljepšeg izlaska sunca u Australiji:

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: