SRĐAN TOMIĆ:”AKO SE PITATE DA LI DA IDETE U AUSTRALIJU- MOJ SAVJET JE DA VEĆ DANAS POČNETE SA PRIKUPLJANJEM PAPIRA I NE DVOUMITE SE NI SEKUNDE”

17904316_1756502881033170_1646605490924511495_n

Srđan Tomić je student iz Sarajeva, Bosne i Hercegovine, koji je otišao na studentsku vizu u Perth, Australiju.

Prenosimo vam Srđanovo iskustvo o prelijepoj Australiji!

Srđan nam piše:

Za Australiju sam se odlučio zbog svih pogodnosti koje nudi, otvorena zemlja koja rado prima strance, koja pruža mladim ljudima bezbroj mogućnosti, jedan od boljih sistema obrazovanja. Naravno prednost je bila jer sam je već posjetio dva puta turistički, ali je Australija zemlja koja pruža i osobi koja prvi put dolazi da za vrlo kratak period upozna sam način života, standard, ljepote zemlje, prilike, ljude.. Nakon položenog IELTS testa u Sarajevu odmah sam uz pomoć agencije Bridge Blue Bosna i Hercegovina krenuo sa skupljenjem dokumenata potrebnih za apliciranje za studentsku vizu. Tokom procesa agencija Bridge Blue Bosna i Hercegovina na čelu sa Danjom Bajtarević je bila veoma pristupačna, susretljiva i pomagala mi pri svakom koraku, svaki dan sam bio u kontaktu sa Danjom, ohrabrivala me pojednostavila mi čitav proces i svaki dan smo bili bliži danu slanja aplikacije. Početkom aprila sam primio poziv od agencije Bridge Blue Bosna i Hercegovina sa sjajnim vijestima da sam dobio vizu, vizu 500 (studentsku). Cijeli proces od položenog IELTS testa pa do dobijanja vize je trajao oko 60 dana, na vizu sam čekao nešto manje od 7 dana i već sutra sam mogao da idem za Australiju. Međutim odlučio sam da nakon mjesec dana je došlo vrijeme za put u Australiju, jer fakultet koji sam upisao je počinjao 29. maja. Upisao sam Australian Institute of Commerce and Technology (AICT), smjer Information Technology Networking. Fakultet se nalazi u samom centru grada, u glavnoj šoping zoni u Pertu, sa veoma modernim prostorijama i učionicama za nastavu. Pri samom dolasku dočekali su me veoma ljubazno, izašli u susret sa svim potrebnim dokumentima, izdali mi studentsku karticu, karticu za javni prevoz, pokazali prostorije za rad. Profesor je veoma prijatan, komunikativan i svakom posveti vrijeme, iako nas je samo dvoje na tom kursu trenutno, tu je još i djevojka iz Kenije. Australija mi se posebno sviđa jer su svi, ali baš svi uvijek raspoloženi da pomognu, posebno ako vide da si stranac.

Pri samom dolasku na aerodromu u Australiji dočekaju vas uvijek nasmijana lica, sa mnogo besplatnih savjeta i pomoći oko smještaja, javnog prevoza, pronalaska posla, turističkih atrakcija, života inače u Australiji. Veoma me iznenadila i klima, očekivao sam hladnije vrijeme (u Australiji je sad zima) ali me oduševila ugodna temperatura od prosječno 22-23 stepena, sa povremenim kišnim danima i vjetrom. Na fakultetu sam dobio plan i program predavanja gdje imam predavanja svaki ponedjeljak i utorak od 8-17 sati, ostale dane smo slobodni. Uprkos tome, rekli su nam da ćemo raditi 2 sedmice online (nije potrebno dolaziti na fakultet) onda 6 sedmica časova na fakultetu i nakon toga 2 sedmice odmora, što znači da u 10 sedmica imamo samo 12 dana rada na fakultetu. Pošto studentska viza dozvoljava rad na 20 sati sedmično, ove pauze na fakultetu dosta olakšavaju rad, te potragu za svim poslovnim  mogućnostima, a kada je odmor mogu da radim i puno radno vrijeme. Posao sam počeo tražiti nakon nekih 20 dana u Australiji, i odmah sam dobio odličnu poslovnu ponudu, u ponudi ima dosta posla, od fizičkih do profesionalnih, samo se treba potruditi i na internetu pronaći ono što nas interesuje. Jos nisam prihvatio nijedan posao konkretno i trenutno čekam na odgovor na nekih 7-8 mjesta gdje sam aplicirao i nadam se pozitivnim ishodima, a prihvatit ću najbolju ponudu. Što se tiče života u Australiji, ja sam prezadovoljan, životni standard je stvarno visok, cijene su prihvatljive, grad je predivan, plaže pješčane a pogled na okean zaustavlja dah. Ako ima neko da se dvoumi oko preseljenja u ovaj dio svijeta moj savjet je da krene u skupljanje dokumenata, vjerujem da se neće niko pokajati. Sad za sad fakultetske obaveze redovno pratim i odrađujem, polako gledam i posao u struci da nađem, uživam i nadam se da ću uspjeti ostati ovdje i produžiti svoj ostanak u ovoj predivnoj zemlji, a svakim danom sam i sigurniji u to. Također, nakon dobijene studentke vize sam se odmah oženio i sada čekam da i moja supruga Jelena uskoro dođe u Australiju, budući da studentska viza u Australiji dozvoljava da se ostali članovi porodice kače na vizu. Mislim da ne postoji bolje mjesto na svijetu za dalji nastavak našeg zajedničkog života i stvaranja porodice. Puno se zahvaljujem ljubaznoj Danji i agenciji Bridge Blue Bosna i Hercegovina na svoj pomoći, a sve ljude pozivam da se što prije raspitaju o svojim mogućnosti dolaska u ovu predivnu zemlju.” 

Ukoliko ste zainteresovani za bilo koji proces migracije u Australiju, agenciju možete kontaktirati putem Facebook stranice: BridgeBlue Bosnia and Herzegovina

ili na brojeve telefona: 061045110, 062034674, 033207018

i ugovoriti sastanak u njihovoj kancelariji u Business centru UNITIC, Sarajevo.

One thought on “SRĐAN TOMIĆ:”AKO SE PITATE DA LI DA IDETE U AUSTRALIJU- MOJ SAVJET JE DA VEĆ DANAS POČNETE SA PRIKUPLJANJEM PAPIRA I NE DVOUMITE SE NI SEKUNDE””

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: