VIRTUALNI PRIKAZ DARWINA

Darwin je najveći i glavni grad australske Sjeverne teritorije od 71 347 u užem centru, odnosno 109 478 stanovnika sa predgrađima po popisu iz 2004.

Darwin je najsjeverniji veći australski grad. Darwin leži na sjeveru Australije na niskom poluotoku na ulazu u Zaljev Beagle u Timorskom moru.

Do luke u kojoj je smješten Darwin prvi je doplovio britanski pomorac John Stokes 1839. na slavnom jedrenjaku HMS Beagle i nazvan je po slavnom prirodoslovcu Charlesu Darwinu.

Prvo naselje u tom kraju osnovano je tek 1869. i nazvano Palmerston, tako se zvalo sve do 1911. kad je prezvano po imenu luke – Darwin. Te iste godine je taj teritorij oduzet od države Južna Australija i dat na upravu saveznoj vladi.

Veliki impuls razvoju Darwina bila je izgradnja vojnog aerodroma i baze 1930-ih, koja se intenzivno koristila za vrijeme Drugog svjetskog rata. Zbog tog je japanska avijacija višekratno bombardirala grad tokom1942. i nanijela mu velika oštećenja. Uz pomoć australske vlade Darwin je obnovljen, pa je 1959. dobio status grada.

Darwin je više puta pretrpio udare snažnih ciklona, najteži udar zbio se u decembru 1974. kad je evakuirano dvije trećine stanovnika, a grad je teško oštećen. Uz pomoć australske vlade grad je po drugi put podignut, pa je danas jedan od najmodernijih gradova u zemlji.

Darwin je centar stočarsko – rudarskog kraja (uran). Dobar dio stanovnika radi u državnoj administraciji i za vojsku koja u okolici ima dosta baza. U najnovije vrijeme otkrivena su nalazišta nafte i zemnog plina u Timorskom moru. Od 2003. Darwin je povezan željezničkom prugom sa Alice Springsom na jugu, a preko njega i sa Adelaideom i ostalim velikim gradovima Australije na Istoku.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: