TAJ PRELIJEPI MELBOURNE…

Panoramic image of the docklands waterfront area of Melbourne

Melbourne je glavni grad australske pokrajine Victorije i drugi najveći grad po veličini u Australiji te je bio glavni grad Australije od 1901. do 1927. Smješten je na jugu Australije, kod morskog zaljeva Port Philli koji je gotovo potpuno zatvoren zaljev, te je vrlo pogodna luka.

Razne kulture ostavile su traga u nekadašnjem glavnom gradu Australije pa tako možemo pronaći Kinesku četvrt, Malu Italiju – četvrt s mnogo pizzerija, slastičarnica i restorana sa specijalitetima od tjestenine, zatim Grčka zajednica te Mali Saigon koji se nalazi u ulici Richmond u kojem prevladavaju vijetnamske trgovine, restorani i barovi.

Na trgu City Square osvježavajuće fontane prskaju vodu, akrobati i mimičari izvode svoje točke, a šaroliko mnoštvo različitih nacionalnosti uživa u gostionicama i na terasama restorana. Besplatna zabava osobito privlači mlade, jednako kao i koncerti rock glazbe, plesne i kazališne predstave koje se odvijaju na otvorenom bez naplaćivanja ulaznica.

Šarmu ovoga grada pridonose i tramvaji koji su gotovo u potpunosti izumrli u zapadnoj Europi, a ovdje postoje i lijepa moderna kola, ali i ona stara rasklimana s tvrdim drvenim sjedalima i stalnim propuhom najčešće obojeni u zeleno. U martu svake godine u Melbourneu se održava popularni festival Moomba tijekom kojeg se organiziraju ulični mimohodi, natjecanja i kazališne predstave. Riječ „Moomba” dolazi iz aboridžinskog jezika a znači: „Dođite i zabavite se!”. No, domorodci su doslovce nestali s ulica ovog grada. Bolest i alkohol koje su donijeli bijelci desetkovali su populaciju Aboridžina. Oni su u Australiju došli još prije 40.000 godina na splavovima ili preko danas potopljene prevlake, i bili su prvi vladari ovoga kontinenta.

Od znamenitosti koje svakako treba vidjeti u Melbourne-u izdvojit ćemo Federacijski trg koji je dizajniran kao arhitektonska ikona grada koji voli modernu arhitekturu, zatim Royal Botanic Gardens – najbolje uređeni vrtovi u Australiji koji se prostiru na preko 40 hektara površine. Svakako se popnite i na osmatračnicu Melbourne Observation Deck koja se nalazi na 55. sprat najviše zgrade na južnoj hemisferi te nudi 360 stupnjeva širok pogled na Melbourne i okolinu. Melbourne muzej je najveći australski muzej te je u njemu smještena i prava prašuma, ogromna Rubikova kocka, replika dinosaura, zbirka mušica i leptira te historijskih izložbi održanih u Melbourne-u.

Kraljevska izložbena galerija je jedna od najpoznatijih građevina u Melbourneu, izgrađena 1880. godine za Internacionalni sajam, a kasnije je bila mjesto osnutka Australskog parlamenta (1901.). Nalazi se u Carltonovim vrtovima u ulici Nicholson br. 9., u središnjoj poslovnoj četvrti Melbournea. Tijekom 20. stoljeća izgubila je nekoliko svojih krila, ali je monumentalna Velika dvorana sačuvana i obnovljena 1990-ih. Kako je ona posljednja velika izložbena galerija iz 19. stoljeća, i jedna od rijetkih koja je sačuvana, 2004. godine uvrštena je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji.

Također vrijedi vidjeti i posljednje od velikih australskih imanja u predgrađu čiji su vlasnici Australci, a datira iz 19. stoljeća – Rippon Lea House, izgrađeno 1863. godine. Imanje krasi velik i raskošan interijer te uređeni vrtovi u kojima se nalazi konzervatorij, jezero, voćnjak te velike travnate i cvjetne površine. Osim što ima najbolje uređene vrtove, Melbourne se može pohvaliti i s najstarijim zoološkim vrtom u Australiji. Unutar vrta nalazi se afrička prašuma za gorile, orangutane, nilske konje i velike mačke te dojmljiva kuća leptira.

Melbourne je grad kojeg vrijedi vidjeti!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: