JESTE LI RAZMIŠLJALI O STUDIJU DIZAJNA? Evo svih programa koje možete studirati vezanih za dizajn!

Interior-Design-Brisbane-e1288500497578

Dizajn je umjetničko oblikovanje predmeta za upotrebu. U svakodnevnom životu dizajn je prisutan svuda oko nas, a da često nismo ni svjesni. U običnoj primjeni riječ dizajn obuhvaća sve industrijske predmete masovne proizvodnje i maloserijske proizvode, namještaj, odjeću, grafički izgled stranica magazina, izgled korisničkog zaslona na računalu i sl.

Temeljni cilj programa je obrazovanje i osposobljavanje kadrova za obavljanje dizajnerskih poslova u svim strukturama djelatnostima.

Završetkom studija studenti će biti osposobljeni za samostalno dizajniranje, stiču određene kompetencije u području dizajna te su osposobljeni za izvršavanje složenih stručnih poslova.

Grafički dizajn

Smjer Grafički dizajn osposobljava studente za rješavanje dizajnerskih problema vezanih uz različite vrste grafičkih proizvoda. Steći će znanja, sposobnosti i vještine koje će im omogućiti da uz pomoć različitih dizajnerskih metoda pristupe svakom komunikacijskom problemu.

Modni dizajn

Znanjem i vještinama koje se stiču završetkom studijskog smjera Modnog dizajna, studenti se osposobljavaju za rad u dizajnerskim studijima tekstilnih i odjevnih poduzeća, u modnim studijima, kazalištima, u filmskoj industriji, televiziji, muzejima i srednjim školama te na drugim mjestima gdje je potrebno temeljito poznavanje i razumijevanje modnih kretanja, likovna senzibilnost i širina humanističkog obrazovanja. Širinom svog likovnog obrazovanja osposobljen je za izražavanje kreativnosti razvijene tijekom studija i procjenu likovno-dizajnerske vrijednosti proizvoda. Dizajnersko stručno obrazovanje omogućava mu da uoči i prati svjetske modne trendove, a značajan udio kolegija iz humanističkih i ekonomskih disciplina u nekim modulima osposobljava ga za rad na promovisanju mode u svim sredstvima javnog informisanja.

Dizajn interijera

Znanja i vještine koje se stiču završetkom studijskog smjera Dizajn interijera, studenti su osposobljeni za rad u dizajnerskim studijima, postaju stručnjaci koji će tijekom obrazovnog procesa naučiti prilagoditi prostor željenim uvjetima klijenta u okviru zadanoga budžeta, bilo da je riječ o životnom ili poslovnom prostoru.

Uspješan dizajner interijera mora biti u mogućnosti odabrati dizajnerski stil, odgovorno raspolagati zadanim budžetom, biti otvoren prema novim idejama, uspješno komunicirati, kvalitetno i brzo izvesti zamišljeno. Mnogo elemenata potrebno je objediniti u tako organiziranu i ugodnu cjelinu kao što je lijepo dizajniran prostor. Sposobnost vođenja takva procesa umijeće je dizajnera, pri čemu do izražaja dolaze njegove estetske sposobnosti koje mahom određuju uspjeh projekta u vizualnom smislu.

Da bi ste dobili neku od međunarodnih diploma ne morate ići na univerzitetsko obrazovanje u oblasti dizajna. Možete da idete na Certifikat IV, Diplomu i Advance diplomu. A, ako vidite da želite dodatno da se obrazujete možete da nastavite sa univerzitetkim obrazovanjem koje će vam donijeti Bachelor diplomu, i u koje će biti ubrojano dotadašnje zvanje i znanje, tako da nećete morati ići dodatno još 3 godine za sticanje BA diplome. Naravno ako se osjećate spremnim, možete i direktno upisati neki od Bachelor studijskih programa iz oblasti dizajna. Dizaj je nešto što je jako dobro plaćeno u današnjem modernom i naprednom svijetu gdje je estetika jako bitna, tako da svoje buduće obrazovanje, u kojem god smjeru dizajna da bude išlo, jako dobro ćete unovčiti.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: