NAJLJEPŠE UNIVERZITETSKE ZGRADE

imagesSvima su dobro poznati Cambridge i Oxford kao neki od najprestižnijih, ali i najljepših univerziteta na svijetu. Ono što često privlači pažnju naših studenata pri posjeti nekom stranom univerzitetu jeste upravo postojanje tog jedinstvenog univerzitetskog kompleksa koji se sastoji od samih univerzitetskih zgrada i kampusa. Evo našeg izbora nekih od najljepših univerzitetskih kompleksa širom svijeta. Neki su nas privukli svojim modernim i inovativnim dizajnom, dok drugi mame prefinjenim izgledom i odišu duhom brojnih generacija koje su te univerzitete pohađale vijekovima unazad.

  1. Cambridge – Osnovan početkom 13. vijeka, Ca,bridge se smatra jednim od najuglednijih univerziteta širom sveta, ali i jednim od najljepših. Najčuvenija zgrada u okviru Cambridgea, Kraljeva kapela, primjer je gotičke arhitekture.
  2. Univerzitet u Cape Townu – Univerzitet u Cape Townu je drugi najstariji univerzitet u Africi. Smješten je u jedinstven krajolik okružen strmim planinskim obodima koji se uzdižu nad kampusom. Univerzitet se nalazi tik ispod Stone planine i Đavoljeg vrha, a osnovan 1918. Sada ima oko 15.000 studenata.
  3. Univerzitet u Otagu – Kampus i univerzitetska zgrada Univerziteta u Otagu na Novom Zelandu u potpunosti se uklapa u nesvakidašnju ljepotu prirode koju krije ova zemlja. Zgrade kombinuju stari i novi stil izgradnje, neprimjetno se uklapajući  u okolni pejzaž, dok rijeka Leith protiče kroz kampus.
  4. Oxford – Čuveni Oxford takođe je jedan od najljepših univerziteta na svijetu. Ovaj univerzitet nema centralni kampus, već svih 38 koledža čine ovaj kompleks jedinstvenim. To je najstariji univerzitet u anglosaksonskom svijetu. Univerzitet se sastoji od 38 nezavisnih koledža i šest stalnih privatnih vjerskih škola. Neke od najreprezentativnijih građevina su Christchurch, Magdalen College i New College. Ono što čini posjetu Oxfordom jedinstvenu je što jednu pored druge možete vidjeti građevine različitih arhitektonskih stilova.
  5. Univerzitet u Sydneyu – Najstariji univerzitet u Australiji, Univerzitet u Sydneyu, prostire se čak na teritoriju dva predgrađa. Zgrade univerziteta inspirisane su univerzitetima Oxford i Cambridge. Glavne zgrade univerziteta nalaze se jugozapadno od centralne poslovne zone grada Sydneya. Locirane su između četvrti Kamperdauna (engl. Camperdown) i Darlingtona (engl. Darlington). Veliki broj objekata varira i u arhitektonskom stilu od neogotičkog do modernog. Po finansijskim sredstvima, najbogatiji je univerzitet u Australiji. Univerzitet u Sydneyu je često bio uvršten u 40 najboljih univerziteta na svijetu u nekoliko izbora.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: