ANZAC- NAJBITNIJI AUSTRALSKI NACIONALNI PRAZNIK

download

Anzac se slavi 25. aprila i predstavlja godišnjicu učešća Australije i Novog Zelanda u prvoj vojnoj akciji u Prvom svjetskom ratu.

ANZAC predstavlja inicijale od Australian and New Zeland Army Corps – vojnici su postali poznati kao Anzakovci te do dana današnjeg ponosno nose to ime koje i danas predstavlja slavu.

Kada je 1914 godine izbio rat, Australija je bila tek 13 godina federalna država i njena vlada je bila željna dokazivanja australske snage i samostalnosti, željna stvaranja ugleda. Kada je Britanija objavila početak rata 1914 godine, Australija je automatski bila pod istim okriljem i na strani Commonwealtha. 1915 godine Anzakovci su dobili zadatak da opsjednu poluostrvo Gallipoli kako bi oslobodili Dardaneli prolaz za saveznike. Glavni cilj je bio osvojiti Konstantinopol, sadašnji Istanbul, glavni grad Otomanskog carstva – njemačkog saveznika. Anzakovci su stigli na Gallipoli 25. aprila, i uskoro plan koji je podrazumijevao da se izvrši jako brzo je potrajao čak 8 mjeseci. Mnogo australskih , tačnije 8 hiljada, i turskih vojnika je poginulo u ovom sukobu, te su kroz tih 8 mjeseci doživjeli mnogo poteškoća. Nakon što su se preostali vojnici vratili kući, dugo se žalilo za poginulim vojnicima te je bitka na Gallipoliju imala veliki uticaj na Australiju. Od tada je 25. april postao jako bitan datum za australsku naciju, i iako se nije postigao prvobitni plan – koji je podrazumijevao osvajanje Gallipolija, bitka je ostavila jak uticaj na australsku nacionalnu svijest te je oblikovala australsku prošlost kao i budućnost nacije.

Za Australce je ovo dan kada se prisjećaju mnogih strana rata, vode svoju naciju u čvršću mirniju i stabilniju budućnost.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: