6 NOVIH USLOVA ZA STICANJE AUSTRALSKOG DRŽAVLJANSTVA

2218018-3x2-940x627

19. aprila australski Ministar za migraciju i sigurnost granica Australije je najavio nove promjene u procesu dobijanja australskog državljanstva. Opće je poznato da prijavljeni izlaze i polažu test na osnovu kojeg se ispituju njihove moralne i etičke vrijednosti te njihovo poznavanje zakona Australije.

Ministar Peter Dutton je najavio da su nove promjene vezane za povećanje uslova poznavanja engleskog jezika, te novi aplikanti moraju da imaju trajni boravak najmanje četri godine te moraju pokazati da su dosljedni i odani australskim načelima i vrijednostima življenja.

Napomenuo je da je privilegija biti državljanin Australije koja će biti dodjeljena samo onima koji podržavaju australske vrijednosti, poznaju i pridržavaju se australskih zakona i žele da svojim naporim radom doprinesu boljoj i jačoj Australiji.

Ovo je novih 6 uslova koje prijavljeni za državljanstvo moraju da ispune:

  1. Svi prijavljeni moraju da polože test engleskog jezika iz dijelova čitanja, pričanja, pisanja, razumijevanja i slušanja
  2. Prijavljeni moraju da žive na teritoriji Australije sa dozvolom trajnog boravka najmanje četri godine umjesto dosadašnje jedne
  3. Test je ojačan novim konkretnijim pitanjima na osnovu kojih će se jasnije odlučiti da li prijavljeni je dosljedan i živi u skladu sa australskim vrijednostima
  4. Prijavljeni trebaju da dokažu kako su korak po korak doprinijeli integrisanju u australsko društvo, pa tako trebaju da priolože svoja uvjerenja o radnom stažu, o školovanju koje su prošli, o upisu sve djece u školu, o svom dobrotvornom radu u svojoj zajednici ili bilo kojim drugim aktivostima koje predstavljaju opšte dobro
  5. Prijavljeni može da padne test samo tri puta
  6. Prijavljeni koji budu varali na testu automatski će biti označeni kao da su pali test

Iz ureda Ministra kažu da je poznavanje engleskoj jezika jako bitno za učešće u ekonomskom sektoru društva. Sve otežane okolnosti će biti uzete u razmatranje, a oni koji imaju ispod 16 godina neće morati polagati test.

Također, prijavljeni će dostavljati uvjerenje o krivičnom nekažnjavanju, te će jako bitno biti da prijavljeni nikada nisu gonjeni ili osuđivani za krivično djelo ili nasilje počinjeno nad ženom i djecom. Također osobe koje su sudjelovale u organizovanom kriminalu, iz ureda Ministra kažu, da odstupaju od svih vrijednosti koje Australije predstavlja.

Također ukoliko bilo ko ima žalbe vezane za nove uslove postizanja državljanstva, rok ya žalbe ostaje otvoren do 1. juna, 2017 godine.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: