TOP 5 NENASELJENIH GRADOVA U TASMANIJI

U Tasmaniji postoji mnogo gradova koji su sakriveni u šumama i zaboravljeni kroz historiju. Cijelo Tasmanijom se prožimaju ostatci nekadašnjih gradova i izumrlih zajednica. Najveći razlog napuštanja ovih gradova je bilo rasprastranjeno kopanje rudnika, budući da su sami gradovi ležali u potpunost na rudniku.

  1. POIMENA – Rudari su počeli da naseljavaju ovaj grad 1870-te, a do 1880-te već je imao i školi, prominentni hotel i naseljene kućice. Najviše su to bili kineski rudari, koji su sadili oko svojih kuca vrtove pune Lupinusa, koji i dan danas stoji na prostranoj ravnici obilježavajući teritoriju gdje su nekada bile kuće rudara.
  2. Mathinna – Kada je 1890-te počela “zlatna groznica” Mathinna je postala jedan od najnaseljenijih gradova Tasmanije. Jedan od naseljenika je bio i farmer William James Mullin. 20. juna 1913-te Mullins je otišao da provjeri zamke za oposune koje je postavio i nikada se nije vratio. Njegovi ostatci su pronađeni dvije sedmice poslije na drvenoj lomači. Ubojstvo je jako potresko grad a i “zlatna groznica” se bližila kraju, tako da je većina stanovništva iselila se iz grada. Sada ovaj veliki grad ima oko 200 stanovnika.
  3. Waddamana – Waddamana na aboridžinskom jeziku znači bučna voda, što sasvim odgovara kao naziv ovom gradu koji je prvi u Tasmaniji imao hidrocentralu. Waddamana je počela da se naseljava do 1910 godine, kada su ljudi počeli intenzivno da koriste vodu Velikog jezera i rijeke Shannon. Zadnja hidrocentrala se zatvorila 1994 godine i pretvorena je u muzej, a u Waddamani još uvijek oko popločanih stazica koje vode do ulaznih vrata napuštenih kolibica se žute narcisi.
  4. Adamsfield – Ovaj grad duguje svoj postanak osmiridijumu ili takozvanom crnom zlatu, otkrivenom 1925 godine. U to vrijeme prirodna legura je bila 7 puta skuplja od pravog zlata. Mnogi kopači su živjeli u ovom gradu ali život je bio jako težak, do grada je trebalo hodati 35 kilometara, i mnogi su živjeli u šatorima ili prikolicama. Danas do ovog grada se može doći za dva sata sa četverotočkašom i dozvolom.
  5. LINDA – Linda je grad koji se nalazio izmedu Gormanstona i Pillingera, koji su također sada postali “gradovi duhova”. I dana danas u Lindi se vidi ruševina poznatog gradskog hotela Royal, koji je nekada predstavljao glavno obilježje grada. Linda je uvijek imala predzvuk napetog grada, budući da je bila poznata po svojim sukobima između italijanskih migranata i takozvanih “Britishersa”, koji su na kraju i kulminiralo ubojstvom jednog stanovnika kojeg su izboli nožem.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: