PTICE AUSTRALIJE- SIMBOL KONTINENTA

 

 

Australija ima jedinstvenu fauna. Dugotrajna izolacija Australije i brojnih okolnih otoka u Tihom oceanu, dovela je do činjenice da se formirana poseban australijski faunistički prostor. U Australija ima 64 vrsta obitelji ptica, 700 vrsta ujedinjenih i izmješanih, ne računajući na one oko obale, od toga, 120 vrsta – selica, a 30% kopnene vrste su endemske forme.

Područje Australije je samo nešto manje od Evrope, ali avifauna je mnogo bogatija. Ptice Australije su vrlo raznolike – postoje neke vrste između piletine i vrabaca, golubova i pastuškova. Nalazi se na prostoru Australije i ptice grabljivice – sivi sokol, australijski orao sa klinastim repom  i sokol. U Novom Zelandu avifauna uključuje mnogo zanimljivih vrsta među kojima su kazuar i EMU.

Australiju je otkrio Nizozemac u ranom XVII stoljeću, a Evropljani su počeli da se naseljavaju u Australiju prije samo 200 godina. Budući da je stanovništvo uglavnom koncentrisano na istoku i jugoistoku kontinenta, na ptice Australije tijekom godina kolonizacija je teško uticati. A sada posebice, zbog intenzivnog razvoja poljoprivrede i razvoja novih područja za ispašu, oko 25 vrsta ptica su rijetke i ugrožene, a neke ptice Australije, poput Australijske noćne papige, su počele da izumiru.

Na otocima je situacija još gora – ovdje su neke australske ptice istrijebljene, postavši lovina. Drugi faktor izumranja su glodavci i psi uvezeni od strane Evropljana, a sada ozbiljnu prijetnju pticama i njihovom izumiranju stvaraju i turisti. Ptice su nastanile otoke postupno, uglavnom oko kopna i većih otoka, pa tako fauna na otocima uvelike varira i ovisi o udaljenosti i dobi otoka.

Australske papige, kao i klokani, su simbol Australije. Najpopularnija vrsta općenito su papige. Drugo mjesto u popularnosti je cockatiel ptica iz roda cockatoos. Mužjaci imaju jarko obojena perja, žutu glava sa kratkim kljunom i narandžaste mrlje na obrazima, ukrašenu glavu visokom krijestom. Iznimnost ptica je njihov rep, dužine do šesnaest centimetara. Same papige dosežu dužinu od trideset centimetara i teže manje od sto grama.

Ptice u Australiji se nazivaju i nimfama u čast božice plodnosti.
U prirodi, ptice se okupljaju u jata i lutaju u potrazi za hranom iz jednog mjesta na drugo. Oni piju nektar iz cvatnje stabla eukaliptusa, hraneći se kukcima, sjemenjem i plodovima biljaka. Cockatiel ptice se gnijezde blizu vode u unutrašnjosti stabala. Pogotovo ove ptice prave gnijezda u granama stabla eukaliptusa. Jaja izliježu oba roditelja – žena noću, a muški – u popodnevnim satima.

Uz dobru njegu ove ptice mogu živjeti u zatočeništvu do dvadeset i pet godina. Ove ptice se drže u prilično velikim kavezima, koji moraju biti okružene vodom, jer su vrlo čiste. Ova ponosna ptica odabere samo jednu srodnu dušu, najčešće ženaka je ta koja bira i zahtijeva stalnu pozornost. Ova ptica je tako pametna da je možete naučiti i govoriti.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: