Kako se sprijateljiti sa Australcima i iskoristiti sve prednosti studentskog života?

Meetup_volleyball

Nedavno istraživanje je dovelo do saznanja da internacionalni studenti više uživaju u svome studentskom životu i osjećaju se prijatnije ukoliko upoznaju i sprijatelje se i sa domaćim stanovništvom. Ako mislite da bi i vama to bilo bitno, mi smo spremni da podijelimo par savjeta kako da to i ostvarite. U svakom slučaju, zemlja u kojoj sigurno nije teško se sprijateljiji sa ljudima je upravo Australija. 

Sportska dešavanja i druge aktivnosti

Postoji mnogo načina na koje mođete da učestvujete u sportskim aktivnostima kao i bilo kojim drugim dešavanjima, od toga da ste član raznih klubova koji učestvuju u različitim sportovima do toga da ste u klubu knjigoljubaca. Izaberite ono što odgovara vašoj prirodi i interesima. Ako ste aktivni, i sportski nadareni ili želite to da budete mođete da se učlanite u razne lokalne sportske klubove koji su prvenstveno namjenjeni druženju i socijalnoj interakciji. Nikome neće smetati što niste baš novi Ronaldo, tako da vaše sportske vještine i nisu preduslov da postanete član neog kluba. Ako ipak volite mirnije varijante, onda svakako na svakom ćošku imate neki Klub knjigoljubaca. Uostalom, zar nije zanimljivo ušavršiti jezik, steći nove prijatelje i zamjenjivati mišljenja o zajedničkoj temi odnosno knjizi koja vas interesuje. A ništa od ovoga vam neće biti teško, budući da klubovi stalno su u potražnji za novim članovima, te njihove letke i regrutere možete vidjeti i sresti svuda.

Volonterski rad

U Australiji postoji toliko mjesta gdje možete da volontirate, a ono što ćete vi dobiti od svega toga je jačanje vaših jezičkih sposobnosti, jačanje vašeg profesionalnog CVija te sticanje australskih prijatelja i upoznavanje australske kulture iz prve ruke. Pa recite da se dobro djelo ne isplati.

Razmjena znanja o jeziku

Isto kao što i vi želite da usavršite engleski jezik, tako je vrlo vjerovatno da neki Australac želi da nauči vaš jezik. Razlozi su brojni. Možda ga zanima jer njegovo porijeklo je sa Balkana. Možda jednostavno ih zanima nešto novo. A  često ćete naći stranice na kojima se traži neko za usavršavanje jezika uzajamno.

Religija

Budući da u Australiji živi toliko različitih nacija i ljudi rayličitih religijskih ubjeđenja i svi međusobno poštuje druge, postoji i jako puno grupa ili zajednica koje povezuju ista religijska ubjeđenja, druženja i prakticiranja vjere, tako da ako ste po prirodi religiozni ili religija predstavlja bitan aspekt vašeg života, osjećat ćete se prijatno u okruženju Australaca sa isti ubjeđenjima i shvatanjima.

Cimer Australac? Zašto da ne! 

Umjesto da prilikom stana tražite nekoga sa vašeg govoronog područja, tražite nekog Australca. Mnogo je studenata u Australiji, koji su lokalni ali traže cimere, ili čak je mnogo i onih Australaca koji jednostavno žele da smanje svoje troškove stanovanja i traže cimera.

O svim aktivnostima, klubovima, i ostalom navedenom, možete lako da dobijete informacije. Predlažemo vam da trađite online oglase, da se raspitate u biblioteci vašeg univerziteta, da pogledate na univerzitetskim oglasnim pločama, u lokalnim i obližnjim studentskim kafeima, po mjesnim centrima i savjetovalištima, u lokalnim novinama ili studentskom oglasniku. Također, ne izbjegavajte volontere na cesti koji vam nude različite letke sa informacijama koje vam mogu pomoći.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: