KOJE SU PREDNOSTI AUSTRALSKOG DRŽAVLJANSTVA?

 

Na desetke hiljada ljudi, koji su u Australiju imigrirali iz različitih zemalja na Dan Australije postaju australski državljani. Postoje i mnogi drugi koji čekaju na svoju priliku. Saznajte koje su ključne prednosti australskog državljanstva u odnosu na dozvolu o stalnom boravku u zemlji.

1. Ko može postati australskim državljaninom?

Za australsko državljanstvo se mogu prijaviti svi oni koji žive u Australiji četiri godine s valjanom vizom, uz to da najmanje godinu dana trebaju imati status stalnog boravka u zemlji.

Postoje i mnogi drugi načini za dobivanje državljanstva. Neki od njih su:

 • Svi rođeni u Australiji imaju pravo na australsko državljanstvo.
 • Ukoliko je jedan roditelj australski državljanin, za dijete rođeno u inozemstvu moguće je uputiti zahtjev za državljanstvom s obzirom na njegovo podrijetlo. Ono će imati jednaka prava kao i sva druga djeca rođena u Australiji.
 • Suprug/supruga ili partner australskog državljanina.

Koje kriterije trebate ispuniti kako biste se mogli prijaviti za australsko državljanstvo?

 • Prije podnošenja zahtjeva za državljanstvom trebate imati dozvolu za stalni boravak u zemlji.
 • Tijekom tog perioda ne smijete izbivati iz zemlje dulje od godinu dana.
 • Trebate položiti ispit za sticanje državljanstva.
 • Trebate ispuniti dokumente temeljem kojih potvrđujete da ne predstavljate opasnost za sigurnost zemlje, te da ste uzoran građanin, a što uključuje i policijsku provjeru.

Za više informacija posjetite border.gov.au .

Jeste li znali?

Australskog državljanstva se možete odreći ili od njega odustati ukoliko više ne želite biti australskim državljaninom.

2. Putujte i ponovno ulazite u zemlju bez muke

Osobe sa dozvolom za stalni boravak mogu boraviti u zemlji na neodređeno vrijeme. Međutim, ukoliko se želite vratiti u zemlju, trebate se svako pet godina prijaviti za Resident Return Visa.

Sticanjem državljanstva možete neograničeno boraviti u zemlji te ulaziti i izlaziti iz zemlje kada god poželite. Također, možete boraviti izvan Australije koliko god dugo želite.

Australski državljani koji se vraćaju u zemlju ne trebaju stajati u dugim redovima na imigracijskim šalterima. Novi  Arrivals SmartGate  olakšava život australskim građanima.

Putnici s valjanim australskim putovnicama koji slijeću na osam ključnih međunarodnih terminala na australskim zračnim lukama imaju mogućnost da na kontrolnim tačkama samostalno procesuiraju svoje putovnice.

3. Izvrsna konzularna podrška tijekom boravka u inozemstvu

Odjel vanjskih poslova i trgovine pruža konzularnu pomoć australskim državljanima. Ukoliko se nađete u određenim nezgodnim situacijama, doživite nesreću ili ozljedu tijekom putovanja u inozemstvu, na raspolaganju će vam biti puna konzularna pomoć australske diplomatske misije u toj zemlji.

Consular Emergency Centre  Australcima koji se nađu u nevolji u inozemstvu pruža hitnu konzularnu pomoć 24 sata dnevno tokom sedam dana u sedmici .

Nekoliko je načina na koji vam Consular Emergency Centre može pomoći u toku putovanja u inozemstvu:

 • Ukoliko ste na bolničkom liječenju, ukoliko ste zadobili ozljede u nesreći, te ukoliko ste ozbiljno bolesni ili pak za sve preminule u inozemstvu. Također, pomoći će vam se ukoliko ste bili žrtvom teškog zločina.
 • Ukoliko ste uhićeni ili zadražni u pritvoru tokom boravka u inozemstvu. Ukoliko to želite, Centar će o tome obavijestiti vašu porodicu.
 • Tokom kriza, kao što su ratovi, građanski nemiri i prirodne katastrofe.
 • Zamjena pasoša ukoliko vam je ukraden, izgubljen ili ako joj je istekao rok trajanja. Ova usluga će vam se naplatiti.
 • Također, u konzularnom centru će vam u vrlo hitnim slučajevima odobriti i manji zajam kojeg ćete trebati vratiti. Najčešće u slučajevima kada vam je potrebna pomoć prilikom plaćanja zamjene pasoša.
 • U Centru će vam dati informacije i o mogućim vladinim programima financijske pomoći. Za njih se mogu prijaviti svi oni koji ispunjavaju uvjete, a najčešće se upotrebaljavaju za plaćanje pravne pomoći u inozemstvu.
 • U Centru ćete moći dobiti informacije i o liječnicima, odvjetnicima i prevoditeljima, ukoliko su dostupni.
 • Izdavanje pasoša, uključujući i hitno izdavanje pasoša.

Ipak, valja naglasiti kako postoji jasno ograničenje u odnosu na ono što australska vlada može učiniti za vas u stranoj zemlji. Za više informacija kontaktirajte DFAT.

4. Zapošljavanje u saveznoj vladi i vojsci

Iako vam dozvola za strani boravak omogućava zapošljavanje u većini područja, postoji nekoliko poslova koje ne možete raditi ukoliko niste australski državljanin. Stoga vam australsko državljanstvo može pomoći prilikom zapošljavanja u pojedinim sektorima savezne vlade.

Neki poslovi koji zahtijevaju australsko državljanstvo kao glavni uvjet za zapošljavanje su:

 • Poslovi u vojsci
 • U policiji
 • Graničnoj zaštiti
 • Odjelu vanjskih poslova i trgovine

5. Možete postati i australskim prvim ministrom!

Kao australski državljanin, imate pravo sudjelovati u australskoj politici i biti dijelom australske demokratije. Možete se kandidirati na izborima i birati svoga predstavnika.

Svaki australski građanin stariji od 18 godina ispunjava uslove za glasanje na lokalnim i saveznim izborima ukoliko je upisan u registar birača. U biti, na izborima i referendumima, glasanje je obvezno za sve australske građane. Detalje možete pronaći ovdje.

Međutim, pravo glasa može vam se i oduzeti u situacijama kao što su:

 • Ukoliko služite zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine i više
 • Ukoliko niste u mogućnosti razumijeti prirodu i značaj glasanja
 • Ukoliko ste osuđeni za izdaju ili veleizdaju i niste pomilovani

Australci, jednako tako, imaju privilegiju natjecanja na lokalnim i saveznim izborima. Kriterije možete pronaći ovdje.

6. Bezvizno putovanje u 169 zemalja

Prema posljednjm izvješću, australski pasoš je među osam najznačajnih u svijetu kada je riječ o slobodnom putovanju. Od februara svi oni koji posjeduju australsku putovnicu će moći posjetiti 169 zemalja i teritorija bez viza ili s vizom koja se može izdati prilikom dolaska.

Listu zemalja i teritorija koje će osobe s australskim pasošem moći posjetiti bez posjedovanja valjane vize možete pronaći ovdje.

7. Financijska potpora za školovanje

Australski državljani također mogu dobiti studentske zajmove i platiti manje školarine za studije u Australiji. Između ostalih, na raspolaganju im je i zajmovna šema  HECS – HELP.

HECKS-HELP je zajmovna šema na temelju koje podobni studenti koji su australski državljani mogu posuditi novac od vlade za podmirivanje troškova visokog obrazovanja. Ipak, novac se ne može upotrijebiti za dodatne troškove školovanja, kao što je smještaj i udžbenici.

Ukoliko ste australski državljanin i ako odabrano sveučilište uvidi da ćete barem neke programe pohađati na izabranom studiju u Australiji, onda ostvarujete uvjete za zajmovnu šemu HECS-HELP. Ukoliko pak Sveučilište uvidi da ne namjeravate barem neke programe položiti na studiju u Australiji onda nećete moći pristupiti spomenutoj zajmovnoj šemi. Ukoliko planirate studirati u inozemstvu, preko Interneta, na daljinu, nećete moći ispuniti kriterije za dobivanje HECS-HELP.

PROČITAJTE VIŠE

8. Zaštita od deportacije

Svaki stanovnik, čak i onaj s dozvolom za stalnim boravkom u zemlji, a koji nije australski građanin, može biti deportiran nakon određenog propisanog razdoblja ukoliko je:

 • Osuđen na kaznu zatvora dužu od 12 mjeseci,
 • Predstavlja sigurnosnu prijetnju,
 • Ne prođe policijsku provjeru, odnosno ne može dokazati da je uzoran građanin.

Više možete saznati na poveznici: AUSTRALIA'S CRIMINAL DEPORTATION POLICY

Australski državljani ne mogu biti deportirani iz zemlje, bez obzira na težinu počinjenog zločina i kaznu koja im je izrečena.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: