NAJLJEPŠA MJESTA U AUSTRALIJI

tasmanija-2

Australija, zemlja Aboridžina, kengura i koala je šesta zemlja po veličini na svijetu. Srednjovjekovni geografi su ovaj kontinent nazivali nepoznata južna zemlja pa otud i naziv Australija. Prvi doseljenici su se bavili stočarstvom, uzgajajući ovce za koje su bili idealni prostrani pašnjaci u Australiji.

Sydney

Mjesto dolaska prvih doseljenika iz Evrope, najveći je i najstariji grad u Australiji. U ovoj prelijepoj luci možete vidjeti i Sidnejsku kuću opere, Sidnejski lučki most koji se nalazi u neposrednoj blizini opere. Sidnejski most nosi i naziv “vješalica za kaput”. Najbolji termin za posjetu ovog prelijepo grada je novogodišnja noć, kada možete uživati u spektakularnom vatrometu.

Melbourne

Drugi po veličini grad u Australiji te značajan industrijski i trgovački centar. Ovaj prelijepi grad je osnovan 1834 godine za vrijeme Zlatne groznice kada je prvi put postao prijestolnica Australije. Melbourne je i 1956 godine bio domaćin Olimpijskih igara.

Put obalom okeana (The Great Oceans Road)

Jedna od najljepših turističkih atrakcija Australije. Ovaj put dugačak 250 metara prostire se uz južnu obalu Australije i spaja Belarin sa poluostrvom Varnambulom. Put je izgrađen 1930 godine u spomen palim vojnicima a predstavlja jedan od najljepših krajolika Australije.

Ostrvo Frejžer

Ovo ostrvo udaljeno 200 kilometara od sjeverno od Brizbejna smatra se najvećim pješčanim ostrvom na svijetu. Pjesak se ovdje akumulirao oko 750,000 godina na vulkanskoj podlozi. Za razliku od mnogih pješčanih dina, ovo ostrvo je bogato biljkama među kojima su najzastupljenije prašume, šume eukaliptusa, mangrove (zimzelene) šume na muljevitim terenima tresetnih močvara. Ovo ostrvo je uvršteno u svjetsku baštinu 1992. godine.

 

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: