Kako izabrati na pravi način studijski program (koje su beneficije internacionalnog studiranja)? (dio 2)

bridge-blue-29Kao prvo, Australija ima sve što možete poželjeti od internacionalnog studiranja. Ima mnogo sunca, bezbrižan i način života koji svako može priuštiti, te najbolje svjetske univerzitete. Kada uzmemo u obzir sve te činjenice, nimalo ne čude brojke koje pokazuju ulazak hiljada internacionalnih studenata u Australiju svake godine. A evo i par prednosti internacionalnog studiranja u Australiji.

  • NIKADA SE NEĆETE OSJETITI USAMLJENO

Nikada se nećete osjetiti kao da ste sami u Australiji ili kao da se ne uklapate u okruženje, budući da je Australija država koja je treća u svijetu po broju internacionalnih studenata. Zbog pristupačnih cijena i kvalitetnih obrazovnih programa, Australija je postala jako popularna destinacija za internacionale studije, te je samim tim i osmislila sistem pružanja podrške internacionalnim studentima. U Australiji internacionalni studenti izvuku maksimum od svog studiranja, iskuse sve kulture na jednom mjestu, sklope poznanstva i prijateljska od velikog značaja često i za samo dalje uspješno poslovanje, te dobiju priliku da sami odplaćuju svoje studije i finansiraju svoj život u Australiji.

  • AKADEMSKA PRIZNATOST

Budući da je Australija zemlja koja ima samo 23 miliona stanovnika, zaista je bitno za istaći da iza sebe ima dugu historiju posjedovanja jednih od najuvaženijig instituta za istraživanje u cijelom svijetu! Australija nudi najcjenjenije programe u svijetu u oblasti nauke poput hemije, geologije, biologije, zologije i divljih staništa, matematike i inžinjeringa, koje možete izučavati na jednom od 43 najpriznatija univerziteta u Australiji, koji će učiniti vaš CV odnosno biografiju jednom od onih koja će se uveliko isticati u odnosu na konkurenciju, bez obzira koju oblast ste izučavali.

  • MOŽETE DA STUDIRATE ŠTA GOD STE IKADA ZAMISLILI

Na više od 40 univerziteta u Australiji imate hiljade mogućnosti da studirate hiljade različitih oblasti i predmeta. Za većinu studenata veliki univerziteti će biti prvi izbor, ali možete da odaberete sve oblasti koje vam nude i neki od glavnih univerziteta u Americi i na manjim univerzitetima u Australiji. Također, pored studija koji predstavljaju vaše osnovno zanimanje, možete da odaberete i jedan ili dva predmeta koja ne bi ste mogli da odaberete u svojoj državi te na taj način proširite svoje akademsko obrazovanje.

  • STIPENDIJE

Dok na Balkanu nećete pronaći instituciju, uiverzitet, koja sama stipendira svoje studente, u Australiji to važi za svaku instituciju. Također, australska vlada godišnje odvoji 200 hiljada australskih dolara u budžet koji je namjenjen stipendijama za internacionalne studente. Naravno postoje određen kriteriji koje kao i bilo gdje drugo morate da ispunite. Obično, kriterij koji igra veliku ulogu kada je u pitanju studiranje u Australiji je visina ocjene na vašem IELTS testu. Ali pored toga, kada postanete student željene institucije svkako prva stvar koju ćete učiniti je odlazak do odjela na instituciji koji je zadužen za stipendije- da, dobro ste razumjeli, u Australiji svaka institucija ima odjel koji je namjenjen traženju, odobravanju, informisanju studenata, te pružanju stipendija studentima.

  • NA STUDENTSKOJ VIZI MOŽETE DA RADITE

Ako ste tražili nešto što će Australiju da istakne između svih drugih zemalja o kojima razmišljate, onda je upravo pravi podatak koji ste tražili. Australija je jedina zemlja koja dozvoljava rad na studentskoj vizi. Naravno kao i svaka druga država, traži da ispunite određene uslove da bi ste dobili vizu, ali sa vizom automatski dobijete i radnu dozvolu. Ako vas nije to ubijedilo, onda treba da još spomenemo da minamalna satnica u Australiji je $17 AUD. Što znači da ako bi čak radili na minimalnu u trgovinama, piljarama, fast food restoranima ili inače restoranima, mogli bi da pokrijete sve svoje troškove života i školarine.

  • NEMA JEZIČNE PREPREKE

Nikada ne podcjenjujte studiranje na svom maternjem jeziku ali nikada i ne podcjenjujte sve benefite internacionalnih studija. Australija je naravno englesko govorno područje a engleksi jezik je svjetski jezik. Ono što vam na početku može predstavljati malu prepreku je australski  sleng, međutim dvije sedmice slušanja australskog slenga je sasvim dovoljno da ga i sami usvojite te postanete pravi Aussie.

  • MNOGO UČITE MNOGO SE ZABAVLJATE

Australci su poznati po svom opuštenom načinu života, ali njihov opušten stav ne predstavlja izbjegavanje odgovornosti koje imaju vezane za svoje studije. U Australiji vrijedi pravilo da ukoliko teško radite ili učite da se jednako tome mnogo zabavljate! A Australija je zemlja koja toliko toga nudi mladom čovjeku. Još uz to trebamo napomenuti da australski turizam cvjeta i da to uopšte nije slučajno. Još ako pomislimo na svu blizinu okolnih ostvra i samog Novog Zelanda, pa recimo za vrijeme vašeg raspust mođete si priuštiti da posjetite Fidži za $2000AUD.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: