Kako započeti studije u Australiji?

viza

Vjerovatno do sada ste ponešto naučili ili ste bar istraživali, o intenacionalnom studiranju i studentskoj vizi. Sada kada ste shvatili da je Australija pravi odabir za vas, hajde da polako opišemo ono što se prvo treba učinit da bi ste krenuli na avanturu zvanu “internacionalno studiranje”.

Za početak, potrebno je da odaberete instituciju na kojoj želite studirati. U Australiji postoji mnogo institucija koje vam nude iste programe, međutim često različite institucije koriste različite metode prezentovanja gradiva. Na vama je da odaberete šta vama najviše kao studentu odgovara. Jedno je sigurno, koju god instituciju da odaberete dobit ćete kvalitetno obrazovanje usvojeno po najsavremenijim metodama rada, a svi znamo koliko je bitno da vaše obrazovanje prati trenutni razvoj u svijet te da i za vrijeme studija idete u korak sa trenutnim dešavanjima u oblasti koju izučavate. U Australiji možete da birate različite studijske programe i različite kvalifikacije, od usavršavanja engleskoh jezika (kursevi engleskog jezika) preko VET (vocational) studija do osnovnih, postdiplomskih i doktorskih studija.

Kada ste odabrali programski studij i instituciju, sljedeće što treba da učinite je da provjerite koje uslove treba da ispunite da bi ste upisali taj studijski program. Najopštiji uslov koji sve institucije traže je dokaz o poznavanju engleskog jezika. To činite polažući IELTS ili TOEFL test. Zavisno od nivo programa traži se i ocjena o poznavanju engleskog jezika. Također, što specifičnije programe upisujete moguće je da će vam tražiti i reference, prethodno radno iskustvo u oblasti, preporuke i slično.

Poslije položenog IELTSa (osim ako ne idete na usavršavanje engleskog jezika), pripremate ostalu dokumentaciju i šaljete aplikaciju instituciji. Za upis vam trebaju pasoš, prevedena diploma i transkripti ocjena odnosno položenih predmeta, ukoliko imate već Bachelor ili Master diplomu. Također, biti će potreban vaš CV, preporuke, motivaciono pismo. Pripremite dokumente ranije, kako bi ste mogli na vrijeme aplicirati i dostaviti sve potrebne dokumente koje vam institucija može potražiti. Naravno popunjavate i njihov aplikacijski formular za internacionalne studente.

Kada dostavite instituciji sve što im treba da bi razmotrili vaš upis, oni će vam poslati svoju ponudu. U ponudi će biti naznačen datum početka studijskog programa, cijena, način plaćanja i sve ostale potrebne informacije. Ponekada institucija zahtjeva i dodatnu dokumentaciju da bi se ispunilo prihvatanje ponude. Svoje prihvatanje ponude, pored prilaganja dokumenata dodatnih ukoliko je potrebno, izražavate uplatom školarine. Kada uplatite školarinu, institucija vam šalje potvrdu o upisu i tada ste zvanično postali i student te institucije. Međutim, dobijanje potvrde o upisu, ne znači da ste po defaultu dobili i studentsku vizu, ali ste ispunili sve uslove apliciranja za studentsku vizu.

Sada već možete da započnete vašu aplikaciju za studentsku vizu. Prije same aplikacije dobro se informišite za koju subklasu treba da aplicirate i koje uslove treba da ispunite. Uslovi se razlikuju od vrste pasoša koju posjedute, pa se informišite i tim stavkama.

Kada ste sve predali, možete započeti pripremu kofera za vaše putovanje u Australiju i avanturu koja vas očekuje, spremite se za najljepši period vašeg života!

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: