ATRAKTIVNE AUSTRALIJSKE KULTURNE ZNAMENITOSTI

imagesrc-adapt-687-highBilo da se radi o nacionalnim spomenicima, buticima, galerijama ili desavanjima na otvorenom, australijski gradovi imaju bogatu kreativnu kulturu. Pa pocnimo od onoga sto nudi najveci grad u Australiji.

Sydney, New South Wales

Pogledajte raskosnu produkciju teatra, simfonije ili baleta u sidnejskoj Kuci opere, gdje sam pogled na velicanstvenu luku dozivljaj dize na jos jedan stupanj vise. Pogledajte izvedbu Sydney Theatre Company ili Bangarra Dance Theatera na elegantnom Walsh zaljevu, ili posjetite nezavisna teatra u Surry Hillsu i Kings Crossu. Ako i niste neki ljubitelj te vrste zbivanja, krenite kroz The Rock ulicu do Hyde Parka i posjetite Museum of Contemporary Art, Umjetnicku galeriju New South Walesa te Australian Museum. Ako ipak ste vise ljubite muzike onda cete uzivati u jazzu u Basementu u ulici Circular Quay, ili u energicnom mjuziklu u Pyrmont's Lyric Theatru , ili pak na koncertu u State Theatru. Svakako ne smijete da propustie ni festivalsku groznicu u Sydneyu u januaru, maju i junu.

Melbourne, Victoria

Prorovite kroz ogromnu kolekciju australske umjetnosti u The National Art Gallery u Victoriji. Posjetite i Australski Centar za savremenu umjetnost u obliznjoj ulici Southbank gdje takoder mozete uzivati i u produkciji Melbourne Symphony orkestra ili Melbourne Theater Company-ja. Predlazemo da obidete i City Museum kao i Melbourne Museum, te se upoznate sa samim pocetcima aboridzinske kulture. Melbourne je takoder domacin mnogim festivalima pa tako ne propustite Melbourne Comedy Festival u martu, International Jazz Festival u junu i International Arst Festival u septembru.

Canberra, Australian Capital Territory

U oficijalnom glavnom gradu Australije, naucite ponesto o samom zacecu australskog politickog sistema u Old Parliament kuci, a zatim gledajte debate politicara sa galerije nove i moderne Parliament kuce. Uzivajte u baletu, operi, teatru ili mjuziklima u Canberra Theater Centru u Civicu. Ne propustite Canberra Internatonal Music Festival u maju.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: