Kako se radi viza za naše voljene osobe?

partner

Državljanima Australije i Novog Zelanda dozvoljeno je da sponzorišu njihove partnere da im se pridruže u Australiji. Partner migracija se odnosi na:

 • vjenčane partnere
 • vjerenike
 • vanbračne partnere (uključujući vanbračne partnere istog pola)

Kada je u pitanju partner migracija imamo dvije kategorije viza, partner i vjerenička viza, a ukupno postoje tri različite vrste vize:

 • Onshore Partner viza (Podklase 820/801)
 • Offshore Partner viza (Podklasa 309/100)
 • Prospective Marriage viza – vjerenička viza (Podklasa 300)
 1. Onshore Partner viza je privremena (820) ili stalna viza (801) koja se odnosi na vjenčane ili partnere koji žive u vanbračnoj zajednici i koji se nalaze u Australiji u trenutku apliciranja za vizu. Aplikanti ove vize se nalaze u Australiji u trenutku podnošenja aplikacije kao i u trenutku dobijanja vize. Obično se prvo dobija privremena viza na dvije godine prije nego što se dobije trajna viza. Ovaj uslov ne važi ukoliko ste u trenutku apliciranja vi i vaš partner zajedno više od tri godine, ili ste zajedno dvije ili više godina i imate zajedničku djecu.
 1. Offshore Partner viza je privremena (309) ili stalna viza (100) koja se odnosi na aplikante koji su već u braku ili na one koji žive minimum godinu dana u vanbračnoj zajednici sa svojim partnerom , koji se nalaze van Australije u trenutku apliciranja za vizu. Potrebno je da aplikanti budu van Australije u trenutku dobijanja vize. I ovdje se prvo izdaje privremena viza na dvije godine, a nakon ovog perioda ukoliko aplikant ispunjava uslove postavljene od strane imigracione službe Australije izdaje se trajna viza. Ovdje također važi isključak ovog uslova kao i kod onshore partner vize. Pored ovoga drugi isključak je da vaš partner trenutno ima ili da je prethodno imao humanitarnu vizu i da je veza bila deklarisana imigracionoj službi Australije prije nego što je on/ona dobila ovu vizu.
 1. Prospective marriage viza omogućava nosiocima vize da uđu u Australiju kako bi se vjenčali za svog partnera. Ovo je privremena viza koja se izdaje na period od devet mjeseci. U ovom periodu potencijalni supružnici treba da sklope brak kako bi nakon toga aplicirali za onshore partner vizu. Jedan od uslova za ovu vizu je da su se vjerenici lično upoznali prije nego što su podnijeli aplikaciju.

Sponzorstvo

Svi oni koji apliciraju za vizu pod ovom migracionom šemom moraju da imaju sponzora. Sponzor je obično partner ili vjerenik/ca aplikanta. Da bi neko mogao da sponzoriše aplikanta za partner ili vjereničku vizu mora:

 • da bude državljanin Australije ili da ima stalnu boravišnu vizu za Australiju ili da bude državljanin Novog Zelanda
 • da mu nije dodieljena Woman in Risk viza (podklasa 204) u zadnjih 5 godina i da sada želi da sponoriše svog partnera ili bivšeg partnera sa kojom je sponzor bio u vezi u trenutku odobravanja ove vize

Ukoliko vaš partner dobije odobrenje vize, sa ovim sponzorstvom sponzor se slaže da će obezbijediti smještaj i pružiti finansijsku pomoć svom partneru u periodu od dvije godine.

Ograničenja sponzorstva

Postoje ograničenja sponzorstva u pogledu prethodno odobrenih partner aplikacija. Ograničenja se primenjuju ukoliko je:

 • sponzor prethodno sponzorisao ili nominovao (za aplikacije do 2002. godine) dvije partner ili vjereničke aplikacije
 • sponzor sponzorisao drugog partnera ili vjerenika u zadnjih 5 godina
 • sponzor bio sponzorisan kao vjerenik ili partner u zadnjih 5 godina

I pored ovih ograničenja u nekim posebnim okolnostima ipak ćete moći da budete sponzor. U posebne okolnosti spadaju:

 • ukoliko je vaš partner preminuo
 • ukoliko vas je vaš prethodni partner napustio ostavivši vašu djecu
 • ukoliko je veza sa vašim trenutnim partnerom ili vjerenikom dugogodišnja
 • ukoliko vi i vaš trenutni partner ili vjerenik imate decu

Vreme procesiranja aplikacije

Prosječan period procesiranja aplikacija za partner vizu traje od pet do dvanaest mjeseci.

Troškovi procesiranja aplikacije

Troškovi apliciranja i procesiranja partner vize od strane ambasade/imigracione službe Austalije trenutno iznose 4,630AUD za podklasu 309 (offshore partner viza) i 300 (prospective visa marriage) dok 6,865AUD za podklasu 820 i 801 (onshore partner visa). Postoje dodatni troškovi procesiranja aplikacije ukoliko imate zavisne članove porodice koje želite da dodate na svoju aplikaciju.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: