TASMANIJA – POLUOTOK I NAJMANJA DRŽAVA U AUSTRALIJI

tasmanija-2

Tasmanija je otočna savezna država Australije sa površinom od 67.800 km.² (samo kopno), odvojena od australskog kontinenta Bassovim prolazom. Prostire na 334 otoka, od kojih je najveći Tasmanija, i manji Bruny, ostrvo Hunter, ostrvo King i Macquarie. Holandski mornar Abel Tasman je 24.11.1642. godine kao prvi Europljanin otkrio otok Van Diemenovu zemlju, koji je kasnije preimenovan u Tasmaniju. Predstavlja granicu Indijskog i Tihog okeana.

Do doseljenja Europljana, na Tasmaniji su živjeli tasmanski Aboridžini. Tasmanijski Aboridžini su naseljavali otok, smatra se, 40 000 godina prije dolaska engleskih kolonija. Smatra se da su tasmanijski Aboridžini odvojeni 10 000 godina od ostalih aboridžinskih skupina, u procesu u kojem je more formiralo Bass Strait. Smatra se da je aboridžinska populacija na otoku brojala od 3000 do 7000 naseljenika, ali usljed sukoba sa gerilskim naseljenicima, usljed meduplemenskih sukoba, sirenja raznih zaraznih bolesti na koje nisu bili imuni, te Engleskog potlacivanja dovele su da je u tri godine broj Aboridžina jako opao. Engleske vlasti su tijekom vremena napravile pravi genocid nad njima. Država je stvorena 1803. kao kazneno naselja Britanskog carstva kako bi se spriječilo pravo na zemlju od strane prvog francuskog carstva za vrijeme Napoleonskih ratova, oko 75.000 osuđenika su poslani u van Diemen prije nego su prevzeni u druga područja 1853. Otok je u početku bio dio kolonije New South Wales, ali je postao zasebna, samoupravna kolonija pod nazivom van Diemen Land (nazvana po Anthony van Diemen) 1825. Od 1854te sadašnji Ustav Tasmanije je prošao i slijedeće godine država je dobio dozvolu da promijeni ime u Tasmanija. 1901 godine je ostrvo zvanično i postalo država Australije.

Otok Tasmanija poznat je po tasmanijskom vragu – vrlo agresivnoj maloj životinji.Također na samom otoku su zastupljene neke vrste zmija otrovnica ,a pogotvo je poznata tigrasta zmija.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: