NAJPOZNATIJA GRAĐEVINA U AUSTRALIJI- SYDNEY OPERA HOUSE

sydney-opera-house

Jedna od napoznatijih građevina u Australiji a i u svijetu je upravo Sydney Opera House ili Kuća opere u Sidneju. Ova poznata građevina koja se koristi u mnoge svrhe u Australiji, je 28. juna. 2007. godine uvrštena na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji.

Projekat za Sidnejsku operu napravio je danski arhitekt Jorn Utzon, te je učestvovao u izgradnji projekta od 1959 do 1973 godine. Na mjestu gdje je sagrađena Kuća opere, je bilo veliko skladište. Skladište je uklonjeno 1958 da bi već u matu 1959 godine započela gradnja ove famozne građevine. Građena je u tri faze, koje su podijenjene na period: od 1959 do 1963 godine gradio se gornji dio podijuma, od 1963 do 1967 gradio se srednjišnji dio odnosno kontrukcije takozvanih školjki, i treća faza od 1967 do 1973 godine u kojoj su iyvedeni radovi u unutrašnjosti sidnejske opere. Sidnejska opera je izgrađena u ekspresionističkom modernom umjetničkom stilu, sa nekoliko prethodno napravljenih velikih betonskih školjki koje su formirale krov opere. Opera pokriva 18.000 kvadratnih metara (1,8 hektara) zemlje. Također je dugačka 183 i široka 120 metara. Sidnejska opera leži na 580 postavljenih stupova koji su postavljeni na 25 metara ispod površine mora. Opskrbljuje se strujom čija je potrošnja jednaka potrošnji grada od 25 000 stanovnika. Krov opere je prekriven sa 1 056 milijuna blistavo bijelih i bež švedskih pločica, koje se povremeno održavaju i zamjenjuju. Sidnejska opera ima pet pozorišno-koncertnih dvorana, pet studija namijenjenih za izvođenje proba, dvije glavne dvorane, četiri restorana, šest barova kao i mnogobrojne suvenirnice. Jedna je od najzaposlenijih koncertnih dvorana na svijetu s više od 1 500 izvedbi i više od 1,2 milijuna posjetitelja svake godine. U njoj djeluje više institucija kao što su: Australijska opera, Australijski balet, Sidnejsko Pozorište i Sidnejski simfonijski orkestar. Ona je također i jedna od najvećih turističkih atrakcija u Australiji sa više od 7 miilijuna posjetitelja godišnje od kojih oko 300.000 obavi detaljan obilazak s vodičem. Sidnejska opera je s vremenom prepoznata kao Utzonovo remek-djelo i 20. najfotografiranija građevina stoljeća.

Interesantna činjenica: Jorn Utzon je bio nesvjesno uvučen u političke intrige i dezinformirani novinari su ga na kraju prisilili da se povuče iz projekta prije dovršetka izgradnje 1966. god. Bio je optužen da je strašno podcijenio troškove izgradnje, koji su od izvornih 7 milijuna dolara, do 1973. porasli na 102 milijuna dolara (što je više od 14 puta). To je porazno djelovalo na njegovu karijeru koja je stagnirala gotovo 20 godina.

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: